Terwijl de pers tijdens de raadsvergadering van woensdag 29 september er nog steeds niet welkom lijkt wegens de coronamaatregelen, waarachter de gemeente zich blijft verschuilen, is er wel een zogeheten ‘rondetafelgesprek’ in het raadhuis over zonnepanelen op dinsdag 21 september. Daar zijn vooral vastgoedeigenaren, beleggers en gebruikers van panden met grote daken welkom om 15.30 uur (inloop om 15.00 uur).

De gemeente wil het aandeel van zonnepanelen in de energietransitie vergroten. Tijdens de bijeenkomst hoopt zij kennis en ervaring en bespreken en af te staten hoe zij zo goed mogelijk faciliteren.

Smartphones

Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is met het benutten van grote daken voor zonnepanelen veel winst te behalen. In Amstelveen kunnen op daken 168.056 zonnepanelen, heeft zij uitgerekend. Die kunnen in totaal 42,4 GWh (gigawatt uur) leveren. “Daar kun je 4000 miljoen keer je smartphone mee opladen.” Waarmee is aangetoond dat, onder meer door smartphones en PC’s, de laatste twintig jaar de behoefte aan elektrische energie enorm toenam.

Gordon zegt dat de investering in zonnepanelen zich terug verdient. Onder meer is dat het geval dankzij subsidies. “Een win-win dus”, zegt de wethouder. “Tijdens het rondetafelgesprek delen we naast kennis en ervaring ook informatie over regelingen waar gebruik van kan worden gemaakt.”

RES

Met de Regionale Energie Strategie (RES) die – na een inspraaksessie waar een handjevol inwoners kwam – de gemeente heeft vastgesteld is gekozen voor het maximaal inzetten van zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen. Voor windmolens was vrijwel geen plaats op haar grondgebied. Uit vorig jaar in opdracht van de gemeente door bureau Urgis gepleegd onderzoek bleek dat maar 11% van de totale potentiële energieopwekking op daken is benut.

Het eigen gemeentelijk vastgoed wordt voorzien van zonnepanelen, maar dat is niet voldoende, beseft Gordon. Vandaar een gesprek met bezitters en gebruikers van panden met grote daken. Die zijn nodig om de vergaande duurzaamheidsambitie van de gemeente waar te maken.

Tijdens de bijeenkomst zal onder meer een vastgoedeigenaar met groot dak en zonne-energie vertellen hoe hij zelf te werk ging en spreekt Alex Muhring, Algemeen directeur van Zoncoalitie, over best practices en belang van komende SDE++ ronde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.