De bedrijven die wethouder Floor Gordon vorige week bezocht, maken volgens haar het verschil op het gebied van duurzaamheid. En daar is de wethouder, die behalve Economische Zaken ook Duurzaamheid in haar portefeuille heeft natuurlijk enthousiast over. Haar bedrijventoer betrof de bedrijven Share Now, Infarm, Schouten Opti-Fleurs en Boer ‘n Buffel.

Over de bedrijven op zich vermeldt de gemeente weinig in haar persbericht. En de media zelf mochten er – wegens corona, zegt zij – niet bij zijn. Des te meer praat zij in het communiqué over duurzaamheid en dat zij ‘toekomstgerichte bedrijven’ heeft gezien, die  qua ‘energiereductie en het hergebruik van grondstoffen’ inspireren.

Auto

De wethouder kwam erachter dat een elektrische auto zes tot twaalf keer meer gebruikt dan een ‘gewone’. Zij sprak met directeur Robert Bosman van autodeeldienst Share Now, die sinds vorig jaar 400 elektrische deelauto’s in Amstelveen en Amsterdam levert. Daarom vervolgde zij haar toer langs de bedrijven met een 100% elektrische auto, die – net als scooters – wordt ontgrendeld via de smartphone. In de Stadstuinen kan men een deelauto te pakken. Over de kosten daarvan en al dan niet voorradige typen zegt de gemeente niets.

Geen gif

Duurzame stadslandbouw vond de wethouder bij bedrijf Infarm, dat sinds dit jaar een vestiging op de Zijdelweg heeft. Het bedrijf uit Berlijn is inmiddels in drie continenten gevestigd: Europa, Amerika en Azië. “Infarm bouwt aan een wereldwijd netwerk van verticale kweeklocaties die dichter bij onze steden staan en vriendelijker zijn voor het milieu”, zegt de gemeente. Infarm levert aan voedselbezorgdiensten, supermarkten en horeca. Door het verticale productieproces is er 95% minder water en land nodig, 90% minder transport en het bedrijf gebruikt geen chemische pesticiden, juicht de wethouder. Doordat Infarm alleen produceren wat is besteld hebben ze minimaal voedselafval.

Gerbera

Zij bezocht ook Gerberakwekerij Schouten Opti-Fleurs in een nieuw pand aan de Meerlandenweg, waar – zoals alom in de sierteelt – ‘duurzame’ maatregelen als LED-verlichting, koeling via aanzuiging van buitenlucht en een warmtekoppeling.
Boer ‘n Buffel wil een toekomstbestendige boerderij realiseren, terwijl het D66 van de wethouder juist de helft van de bestaande agrarische bedrijven weg wil hebben. Dat weerhoudt de startende Olivier Schutzelaars er niet van volgend jaar buffelmozzarella gaan produceren. Inwoners zijn wat hem betreft in de toekomst ook welkom om zijn waterbuffels te komen aaien. Volgens hem zijn door hun langere damstelsel waterbuffels nog beter dan koeien in staat ruw voedsel te verteren, hebben geen krachtvoer nodig en ze hoeven niet te worden ontwormd. Ook gaan waterbuffels goed samen met duurzaam weidevogelbeheer.

1 COMMENT

  1. Mevr. Gordon , u kletst en zwatelt overal waar u komt over groen en duurzaam, maar nergens heeft u het over goedkoop wonen, mijlenverre achterstand van de cooperaties op dit vlak enz. We zullen het maar weer houden op verkiezingsprop.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.