Het kan verkeren in het verkeer. De colleges van B&W van Amstelveen en Ouder-Amstel willen beide, in de respectieve gemeenteraden ook raadsbreed ondersteund, dat op de Rijksweg A9 de maximumsnelheid van 100 naar 80 kilometer per uur gaat. Zij hebben daar bij minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op aangedrongen.

Het was altijd een vooral linkse hobby en bijvoorbeeld het CDA verklaarde zich er enkele jaren geleden bij monde ven toenmalig fractievoorzitter Ben Jonker er een tegenstander van. “Dan sta je bij 80 gewoon in de file”, was zijn redenering.

Coalitie

Maar nu zijn alle partijen, inclusief die van de coalitie (VVD, D66 en PvdA) voorstander. Vooral GroenLinks pleitte vergeefs al jarenlang voor snelheidsverlaging. In Ouder-Amstel steunt het college van B&W op een coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks.

In juli nam de Amstelveense  gemeenteraad de motie ‘Gezonde lucht in Amstelveen’ aan, waarin aan B&W werd gevraagd bij de minister te gevraagde verlaging te bedingen.   Beide besturen hanteren in gun brief aan de minister ook het argument dat snelheidsverlaging in luchtkwaliteit ten goede komt. Zij schrijven een relatie te zien tussen de uitstoot van schadelijke stoffen en de maximumsnelheid.

 

 

5 REACTIES

  1. Prima, 80 km/u op de A9. Morgen invoeren. Op de Ringweg A10 bij Amsterdam-Oost is dat ook een zegen voor alles en iedereen, dus ook voor de automobilisten. Minder gejakker, herrie, luchtvervuiling en ongelukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.