Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto gaf hij het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.

“Ook na 75 jaar is het van belang stil te staan bij ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt Van Dijk. “Met verhalen. Met beeld. Wij zijn onze bevrijders en hen die in verzet gingen veel verschuldigd. Op de schouders van deze dapperen hebben wij onze vrijheid vorm gegeven.”

 NH en oorlog

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Het resultaat is een ‘visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland’. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze 100 foto’s vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld.

Reizende tentoonstelling

De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven. Mensen kunnen hun foto’s inzenden via de website www.in100fotos.nl .

In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand door de provincie.

Organisaties

In Noord-Holland wordt het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief (NHA).

Het fotoproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Platform WO2, waarin diverse organisaties samenwerken zoals het NIOD, de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Foto: keuze van de commissaris van de Koning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.