Voor groene vrijwilligers komt de komende vier jaar 400.000 euro extra bij de provincie beschikbaar. Daardoor kan jaarlijks in totaal 708.000 euro naar hun werk gaan: Het onderhouden van het landschap en de natuur in Noord-Holland.

Volgens de provincie krijgen door de subsidieverhoging in het programma ‘Betrekken bij Groen’ meer Noord-Hollanders de kans actief bij te dragen aan natuur, onder andere door groene bewonersinitiatieven. Als voorbeeld wordt het werk van buurtgroep Risdam Noord Groen uit Hoorn genoemd. Die zet zich in voor een betere kwaliteit en biodiversiteit van zowel gemeentegroen als privétuinen door onder andere het organiseren van plantacties.

Draagvlak

Met ‘Betrekken bij groen’ groeit het draagvlak voor natuur, het behoud en de versterking van biodiversiteit en de toegankelijkheid van een gezonde en groene leefomgeving, zegt de provincie. Die werkt in dit programma samen met terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en met IVN natuureducatie.

“Zonder de hulp van de groene vrijwilligers zouden veel van de natuurgebieden en landschappen in onze provincie er niet zo mooi bij liggen”, vertelt gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap). “En ze doen nog veel meer: hun kennis delen met bezoekers van de gebieden, ze spannen zich in om dieren en platen te beschermen en leveren gegevens aan voor wetenschappelijk onderzoek. In het kort zijn zij de vertellers, herstellers en tellers.”

Evaluatie

Betrekken bij Groen is geëvalueerd door de onafhankelijke onderzoeksafdeling van de provincie. Daaruit kwam naar voren dat de samenwerking tussen de provincie, de terreinbeherende organisaties en IVN bijdraagt aan een meer samenhangende, efficiëntere aanpak van de ondersteuning van groene vrijwilligers. De subsidie vormt de belangrijkste voorwaarde voor de betrokken organisaties om de ondersteunende activiteiten voor vrijwilligers op dit niveau te kunnen uitvoeren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.