Ieder kind in een zogenoemd minimagezin moet, als het naar voortgezet onderwijs gaat, een computer hebben. In het kader van hun beleid inzake armoedebestrijding gaan B&W dat aan de gemeenteraad voorstellen. Uit die raad zijn trouwens diverse geluiden gekomen om dat te doen.

De vergoeding voor de aanschaf van een computer. Bovendien verhoogt de gemeente deze vergoeding met een derde: van € 300 naar € 400 per computer. Het is maar een van de nieuwe regelingen ten aanzien van de gezinnen met een laag inkomen, die volgend jaar ingaan. Het voorstel komt 11 december in de gemeenteraad.

Ziektekosten

Een jaar later, dus in 2021, wil de gemeente aan minimagezinnen € 230 geven voor gedeeltelijke dekking van het eigen risico van de ziektekostenverzekering van Zorg en Zekerheid. Degenen die geen overstap kunnen of willen maken naar Zorg en Zekerheid houden de tegemoetkoming via de bijzondere bijstand.

Amstelveners met een laag inkomen van 18 jaar of ouder kunnen eenmalig rekenen op € 50 als zij willen meedoen aan een activiteit op het gebied van cultuur, sport, educatie of een activiteit van een ouderenbond. Ook wil het college het Jeugdfonds Sport en Cultuur volgend jaar 15.000 euro subsidie verlenen. De tegemoetkomingen voor internet en voor sport, 250 euro per jaar, voor kinderen blijft bestaan.

Uitjes

“Inwoners met een minimuminkomen, soms in combinatie met problematische schulden, hebben vaak onvoldoende budget voor ziektekosten, computers, of leuke uitjes”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen.  “Ook hun kinderen hebben recht om te sporten of hun lessen uit te werken op een computer.  We zien dat niet alle inwoners die in aanmerking komen voor onze minimaregelingen en bijzondere bijstand er gebruik van maken. En dat is jammer. Graag roepen we op om contact op te nemen met het Amstelveenloket om te kijken welke mogelijkheden er zijn.”

 

Onder de minima valt men als het gezinsinkomen uit werk of uitkering niet hoger is dan 130% van de relevante bijstandsnorm. Wie denkt hier aanspraak op te kunnen maken, kan je dit laten checken bij het Amstelveenloket. Dat is bereikbaar onder nummer (020) 540 49 11. Email: amstelveenloket@amstelveen.nl. De inkomensnorm is ook te vinden op de website www.amstelveen.nl/minima.

 

Het CBS heeft berekend dat in 2016 zes procent van de Amstelveense huishoudens een laag inkomen heeft. Dat is iets meer dan in 2015 en iets lager dan in 2013. Overigens weet de gemeente exact de inkomens van iedereen, dankzij een koppeling aan de gegevens van de Belastingdienst. Maar daarvan mag zij wegens privacywetgeving geen gebruik maken. Het aandeel huishoudens met een (al dan niet langdurig) laag inkomen ligt lager dan het landelijk gemiddelde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.