Sinterklaas is in Amstelveen aan gekomen en maakte na een tocht door de stad zijn opwachting op het Stadsplein, waar de kinder- en de ‘echte’ burgemeester hem verwelkomden. Hij had haar zijn zeggen ruim 350 pieten meegenomen. Die waren goeddeels zwart, maar onder invloed van de protesten hadden sommigen zich ook tot het roetpietendom beperkt.

Naar Nederland kwam hij trouwens per trein en dus niet per boot, vertelde Sinterklaas. Dat scheelde wel in laveren en zo. Een trein houdt zich aan de rails, maar soms moet een wissel worden omgegooid. Op een vraag van burgemeester Tjapko Poppens (foto) of er in Amstelveen veel stoute kinderen zijn of dat het met hun gedrag wel meevalt, gaf de Sint eigenlijk ouders de schuld van verkeerde dingen. “Kinderen leven hun ouders na”, zei hij.

Zingen

Burgemeester, naast hem kinderburgemeester, Sint en Pieten

Kinderburgemeester Lieuwe legde uit hoe hij aan zijn functie was gekomen en onder het publiek stonden leeftijdgenoten die dat ook wel wilden. Schreeuwden zijn op een vraag van de leidinggevende microfoonpiet. Lieuwe noemde op verzoek van de burgemeester van de burgemeester twee keer een sinterklaaslied, overigens beide op de melodie van ‘Zie ginds komt de stoomboot”, waarbij hij zelf als voorzanger fungeerde en werd begeleid door een der drie orkesten.

Langs de hekken duizenden volwassenen en vooral kinderen, die voordat Sint arriveerde al meer dan een half uur lang via de geluidsinstallatie op het plein en de Rembrandtweg door een Piet bezig waren gehouden en onder meer sinterklaasliederen hadden gezongen.

Winkelcentrum

Overigens staat ook het winkelcentrum in het Stadshart in het teken van Sinterklaas.

Als bisschop had de Sint een eigen lijfwacht

Naast het Sinterklaasfeest, rijdt er de komende weken een Pietentrein en gaan de voetjes van de vloer tijdens het Sinterklaas Discofeest. Voor meer informatie en de volledige evenementenkalender zie: www.stadshartamstelveen.nl

Pannenkoek

Van zaterdag af maken kinderen kans op een plekje aan tafel bij Sint en Piet bij Stadscafé de Pannenkoek op zondag 24 november. Dat serveert een feestelijk pannenkoekendiner. De Sint heeft op de Facebook pagina van Stadshart Amstelveen een videoboodschap achtergelaten voor alle kinderen, waarin hij uitlegt hoe ze kunnen meedoen. Kinderen maken kans door het aantal pepernoten te raden in de pot en hun antwoord door te geven via https://amstlvn.nl/pannenkoeken.

Trein

De Pietentrein rijdt op 16, 17, 23, 24 en 30 november en op 1 en 5 december tussen 12:00 en 18:00 uur door het versierde winkelcentrum.  Op zaterdag 24 november is er de Super Sint Quiz in het Binnenhof met liedjes, vragen en grappige weetjes voor kinderen,  waarbij Sint en zijn pieten de gehele middag – elk uur tussen 12:00 en 15:00 uur -shows opvoeren.  Vanaf 15:30 uur kunnen kinderen met Sint en Piet op de foto. Een Sinterklaaskoets staat bij De Bijenkorf. Het Sinterklaasfeest eindigt met het diner van Sint & Piet voor de kleine winnaars van de social media winactie.

Disco

Op zaterdag 1 en zondag 2 december is er om tussen 12:00 en 13:30 uur een Sinterklaas Discofeest in de Bijenkorf. De Sint en zijn discopieten dansen in een feestelijke optocht naar het Sinterklaas Disco House waar de DJ losgaat met zijn pietenbeats.

Foto’s boven: R. van Waning

1 REACTIE

 1. Al is het gezicht van onze Piet zwart, wit, geel of paars
  dat interesseert ons geen laars.
  Als hij maar de pepernoten die hij heeft
  Maar lekker aan de kinderen geeft.

  Laat de grote mensen daar maar ruzie over maken
  Zolang ze ons maar lekker smaken.
  Het is ons feest
  Dat vinden wij het meest.

  Dit gedicht mocht van mama in de krant,
  Want zij vond de rest moest krijgen een klap op hun kont ( hihihi!!!)
  Wij waren de enigen met verstand.

  Elisa & Marieke uit groep 4 .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.