Dat de Olympiadelaan in Kostverloren, waar dure villa’s staan, via bussluizen wordt afgesloten voor verkeer naar de Oranjebaan en de A9 lijkt secretaris Frits Suèr van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen wel met de stichting Allemansbelang eens te zijn. Dat blijkt althans uit zijn column op de site van zijn partij.

De stichting constateerde dezer dagen dat de op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) opgevraagde stukken door de gemeente niet op tijd werden gezonden door de gemeente.

Twee weken

Pas op de laatste dag van de daarvoor geldende termijn van acht weken werd dat door de gemeente meegedeeld. Die kon niet voor medio september leveren. Excuses werden voor de wetsovertreding niet gemaakt. Twee weken extra tijd antwoordde de stichting. Als de gevraagde documenten er dan nog niet zijn, neemt zij andere juridische maatregelen, nog steeds op wettelijke basis.

Suèr volgt de zaak al langer. Hij schrijft over een drie jaar geleden gehouden  vergadering van het wijkplatform Bankras-Kostverloren, waar de drukte in de wijk ter sprake kwam. “Buurtbewoner Joop stelde voor om het verkeer dat vanaf de Oranjebaan richting Amsterdam moest, te leiden over de met bussluizen voor autoverkeer afgesloten Olympiadelaan. Daar waren de aanwezigen het helemaal mee eens en er werd besloten de gemeente hierover nog eens te benaderen. Voorzitter Ben begon te grinniken. Als raadslid zat hij in die tijd dicht bij het vuur. Hij  vertelde uitgebreid waarom deze poging kansloos zou zijn. De laan kent nogal wat prominente VVD-bewoners en -bestuurders en die hadden helemaal geen belang bij verkeersdrukte rondom hun villa’s. Zij hadden bij de aankoop van hun huis bedongen dat de Olympiadelaan geen straat voor doorgaand verkeer zou worden.”

Sluis

“Verslaggever Johan (werkzaam voor Amstelveenblog.nl, red.)  net als ik opgevoed met de ouderwetse journalistieke opvatting dat het nieuws op straat ligt, was ook bij deze vergadering, wetende dat er in Bankras Kostverloren altijd wel leuk nieuws is te halen. Daar zorgden de openhartige wijkagenten of anders voorzitter Ben wel voor. Ik schreef er wat over in het wijknieuws van de bbA-website. Johan ging eerst maar eens bij wethouder Rob Ellermeijer informeren en die beloofde het te zullen uitzoeken. Een paar weken later kwam Ellermeijer met de uitleg dat het anders lag. De kavels waren indertijd verkocht tegen een extra hoge prijs op voorwaarde dat ze gevrijwaard bleven van druk en zwaar verkeer, uitgezonderd een busverbinding voor het Openbaar Vervoer. Vandaar die bussluis.”

Slechte communicatie

Het verhaal van de zichzelf bevoordelende raadsleden bleef in de wijk hangen. Daarom is het niet gek dat de met de gemeente in toenemende onmin levende Stichting Allemansbelang de verkeersdrukte aangreep om de affaire Olympiadelaan weer  voor het voetlicht te brengen, vindt Suèr. Vandaar dus de WOB-verzoeken. In haar nieuwsbrief van juli meldde de Stichting dat door bussluizen de Olympiadelaan en de Marathonlaan de route naar de Oranjebaan is afgesloten, waardoor al het verkeer uit dit deel van de wijk moet omrijden via het Oostelijk Halfrond, de Evenaar en de Camera Obscuralaan.

Allemansbelang beklaagt zich ook over slechte communicatie met de gemeente. Suèr vat samen: “Antwoorden op gestelde vragen bleven uit, waarna men op 8 juni jl. via een WOB-verzoek de gemeente probeerde te dwingen openbaarheid van zaken te geven.” Met dus het resultaat dat in strijd met de wet lijkt.

Volgens Suèr gelooft Allemansbelang  niet dat de gemeente de gevraagde stukken niet jan produceren en vermoedt zij dat er een vertragingstactiek achter zit. “Die argwaan lijkt me, met nog in het geheugen het gedoe rondom het kunstwerk aan de Van der Hooplaan en het kortwieken van het medium RTVA – waarbij buiten de oppositiepartijen om, zelfs een rapport van een raadsbrede werkgroep werd herschreven – niet ten onrechte. Ook bewoners van het Oude Dorp hebben met het traineren van WOB-verzoeken zo hun ervaringen.”

Overleg

De secretaris van bbA wijst er ook op dat de wethouder drie jaar geleden nog heeft nagezocht hoe het allemaal zat, zodat de stukken niet ver weg kunnen zijn. “Ik denk dat de gemeente veel tijd nodig heeft om met wethouders en enkele raadsleden te overleggen wat er allemaal moet worden weggelakt (….). Aan de hand van wat ik zo lees is mijn indruk dat de Stichting Allemansbelang zich niet laat afschepen en daarom maar zelf een deadline heeft gesteld: twee weken respijt. Meer niet.”

De meeste wethouders komen voort uit de VVD en D66 en één uit de PvdA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.