Over zijn jeugd achter prikkeldraad van de Japanse barakkenkampen op Sumatra komt B. Schuitemaker vertellen tijdens de jaarlijkse herdenking van gevallenen en slachtoffers bij het Indië monument in het Broersepark op woensdag 14 augustus (19.00 uur). De 74ste herdenking, georganiseerd door de  Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië wordt de eerste waarop de nieuwe burgemeester Tjapke Poppens van Amstelveen een toespraak zal houden.

De muziek wordt tijdens de herdenking verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onder leiding van kapitein H. van Bruggen. Verder werkt de Bond van Wapenbroeders weer mee en spreekt voorzitter  Bouwens van de organiserende stichting een welkomstwoord uit om 19.15. Deelnemers aan de herdenking moeten om 19.10 hun plaats hebben ingenomen.

Nagasaki

Sprekers zijn verder onder meer luitenant-kolonel E.R.L. Saiboo, Algemeen Voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders en een achterkleinkind (Rikkie Gieler) van René Schäfer, krijgsgevangene in Nagasaki tijdens de val van de tweede atoombom. De laatste leest een passage voor uit ‘Terug naar Fukuoka 14’. Daarna wordt de taptoe geblazen, twee  minuten stilte gehouden, het Wilhelmus gezongen en vindt de klanslegging plaats.

De bijeenkomst is omstreeks 20.30 uur ten einde. Het om 1994 onthulde monument werd gemaakt door Ella van de Ven en dient ter nagedachtenis aan de twee miljoen omgekomenen door de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.