Er komen waarschijnlijk twee jaar lang zogeheten klimaatadaptiecoaches die zich toeleggen op de opvang van ‘hemelwater’ (regenwater). Zij stimuleren en begeleiden onder meer de vervanging van tegels in tuinen door grind en groen. Op voorstel van CDA-fractievoorzitter Pier Rienks besloot de gemeenteraad dat woensdag unaniem. B&W namen de CDA-motie over, die mede door D66 werd ingediend.

Een speciaal subsidiepotje gaat de acties van bewoners ondersteunen. Verder komen er een actieprogramma “Beter gebruik van hemelwater” en een speciale voorlichtingscampagne in samenwerking met NME (Natuur en Milieu Educatie) en Rainproof Amsterdam / Amstelveen. Ook moet er volgens de motie samenwerking worden gezocht met plaatselijke tuincentra en hoveniers en onderzoek gedaan naar de kosten van de acties, inclusief de overhead van de uitvoering.

Klimaat

De motie kwam aan de orde bij de behandeling van het actieplan Klimaatadaptatie, dat onder meer verband houdt met toenemende hitte, droogte en regen als gevolg van de klimaatverandering. Ook AVA kwam met een motie, die voorzag in het stimuleren van de inwoners regentonnen te plaatsen op hun eigen terrein. Mede-indiener was D66, maar diverse fracties vonden in wezen die motie overbodig, vooral in het licht van het CDA voorstel. Dat is breder, zei raadslid Solleveld van Burgerbelangen (bbA), hoewel zij de regentonmotie wel sympathiek vond.

Net als wethouder Floor Gordon trouwens, die zei blij te zijn met beide moties, maar uiteindelijk net als de raad toch ging voor het voorstel van het CDA. Beide voorstellen worden nu gebundeld en daar had ook AVA vrede mee.

2 REACTIES

  1. Beseft men wel dat juist door stilstaand water ( in een regenton bijvoorbeeld) ook de malariamug en zelfs de tijgermug een kans geeft. Daar staan we nu ook niet om te springen. Het is nog niet eens zo lang geleden dat in Nederland in waterrijke gebieden malaria voorkwam. Dus bezint u eer u begint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.