Behalve zelf planten lanceerde wethouder Floor Gordon op de Nationale Boomfeestdag een nieuwe webpagina Bomen van de gemeente. Daarmee wil lde gemeente laten zien wat zij doet om het groene karakter van Amstelveen te behouden. Er staan 31.000 bomen, die als een rode draad door de stad lopen.

Soms is het onvermijdelijk bomen te kappen, gaf ze toe. Het streven is er nieuwe voor terug te planten, zoals woensdag in het Amsterdamse Bos, samen met basisschoolleerlingen uit Amstelveen en Amsterdam.

De Schakel

In heel Nederland plantten kinderen op de Nationale Boomfeestdag ruim 200.000 bomen ofwel tachtig voetbalvelden vol. In het Amsterdamse Bos waren kinderen aanwezig uit groep 6 van de Amstelveense basisschool De Schakel en de Olympiaschool uit Amsterdam. Samen met wethouders Gordon en Laurens Ivens uit Amsterdam hebben zij zes bomen geplant.  Elk jaar vieren beide gemeenten samen Boomfeestdag in het Amsterdamse Bos.

‘Geweldig’

Het doel van deze dag is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten onder het motto ‘Ieder kind een boom’. Het is volgens wethouder Gordon belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe waardevol bomen en de natuur zijn voor de leefomgeving, “Als zij eenmaal enthousiast hierover zijn gemaakt, brengen zij deze kennis weer over op anderen. Nu en in de toekomst.” Zij zegt het ‘geweldig’ te vinden dat kinderen een stem willen in de discussie over het klimaat. “Ik vind het geweldig dat vandaag op Boomfeestdag de Kinderklimaattafel plaatsvindt, waarbij zij in gesprek gaan met politici en het bedrijfsleven over hun ideeën voor een betere wereld. Kinderen zijn de toekomst. Zij moeten zich straks inzetten voor een duurzame samenleving.”

Bomenkap

De webpagina is: www.amstelveen.nl/bomen. Hierop komt alle informatie omtrent bomen samen. Dit idee is mede ontstaan door de motie Bomenkap in Beeld die eind vorig jaar is aangenomen door de gemeenteraad. “De motie maakt duidelijk hoe belangrijk het is de bewoners goed te informeren over wat wij doen”, zegt de wethouder. “Bomen zorgen voor emotie en zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Het is daarom belangrijk transparant en tijdig te informeren over het onderhoud, kappen en aanplanten van gemeentelijke bomen. Wanneer bomen een gevaar vormen voor de veiligheid is bomenkap noodzakelijk. Ook bij bouwprojecten of de aanleg van infrastructuur is dit soms onvermijdelijk. We hanteren het principe ‘groen voor groen’ en doen er alles aan om genoeg groen terug te brengen. Aandachtspunt daarbij is dat een boom onder de grond evenveel ruimte nodig heeft als boven de grond. Dit noemen we ‘de juiste boom op de juiste plek’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.