Dick Aanen

Terwijl men van de omwonenden niet snel genoeg kan beginnen met bouwen, zoals inspreker Martin Jacobs namens hen zei tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) constateerde vooral de oppositie in de gemeenteraad dat er wéér een buurt met uitsluitend duur woningen verrijst aan Maalderij. Daartoe worden de snackbar (naast café De Manen) en kringloopwinkel De Boemerang gesloopt.

Er zouden eerst vijftig dure woningen komen, maar vijf ervan vallen als gevolg van overleg met B&W nu in de categorie ‘middelduur’. “Opnieuw krijgt Amstelveen er een dure koopwijk bij”, constateerde commissielid Dick Aanen (CDA). Hij had ook moeite met de term ‘startnotitie’ die B&W voor de bouw aan de raad voorlegt. Alles is volgens hem in kannen en kruiken en de raad mag nu  kiezen of er 100 of 90 procent duur wordt gebouwd. “Aan het einde van de procedure mogen wij ook nog wat zeggen.”

Betaalbaar

Gonnie van  Rietschoten zuchtte dat er niet nauwelijks sociale huurwoningen

Cheimaa Aouni (GL)

in Amstelveen worden gebouwd en in de ogen raadslid Aouni is heel het project opnieuw in  strijd met wat B&W in hun coalitie akkoord hebben beloofd. Wéér komen er geen betaalbare, maar onbetaalbare woningen. Waarom geen hoogbouw, vroeg zij zich verder af, in plaats van eengezinshuizen. Zij vroeg zich af of er door de bouwer juridische stappen zijn te verwachten als de gemeenteraad een negatief besluit neemt. “En hoe wordt betaalbaarheid geborgd op lange termijn”, vroeg zij zich af.

Maar Jacobs had gezegd dat al meer dan tien jaar wordt gewacht op bouwen van een buurt en het ene na het andere plan strandde. En uitstel betekende steeds handhaving van de verloedering in het gebied, vond hij. “Eindelijk gebeurt er nu wat.”

Probleem?

Paul Feenstra

De VVD greep bij monde van Paul Feenstra de € 363.000 die betaald moeten worden voor vijf van de vijftig woningen aan om  te constateren dat er eigenlijk helemaal geen probleem is en het bedrag dat moet worden opgehoest voor die vijf eigenlijk heel laag is op de tegenwoordige woningmarkt. Hij kreeg in zekere zin bijval van coalitiegenoot Tawros Aslanjab van D66, die zijn partijgenoot wethouder Floor Gordon prees om haar moed. Zij is met de bouwer gaan praten en kreeg het voor elkaar dat vijf van de vijftig woningen verhuisden naar het ‘middeldure’ segment. “Wij hadden ook liever iets anders gezien”, zei hij wel. Maar ja, het proces is nu eenmaal al in gang gezet en betaalbare woningen verrijzen er helaas niet. Een herhaling van zetten, vond Aouni. Bij géén van de recente bouwplannen worden laaf geprijsde woningen in het middensegment opgeleverd, laat staan sociale huurwoningen. En Feenstra vergeet dat 90 procent van de huizen er duurder is dan de door hem genoemde € 363.000.

Realistisch

Daar moest ook coalitiepartij PvdA zich bij neerleggen. Maar raadslid Arnout

Arnout van den Bosch

van den Bosch van die fractie vroeg wel om een opgave van verdeling van wat er nog gerealiseerd moet worden. Ofwel: Hoeveel woningen er op langere termijn komen in de dure-, middeldure- en sociale huur klasse. Maar hij liet weten niet tegen het project aan Maalderij te zijn. “De PvdA is heel idealistisch, maar ook realistisch.” Maar hij gaf toe dat ‘de buitenwereld’ er niet blij mee zal zijn.

Gordon zei te hebben geknokt om het plan iets mooier te maken. “Maar dit is wat het is.” Dat de startnotitie inderdaad uitgebreid was, gaf zij aan het CDA wel toe. “Maar het voorstel moet ook haalbaar zijn.” Vandaar de gesprekken met de projectontwikkelaar, waarvan de resultaten terug zijn te vinden in de startnotitie. En een schuldgevoel hield zij er, na alles wat is geprobeerd, niet aan over. En, waarschuwde zij alvast, de erfenis van vorige colleges loopt nog wel een poosje door…

1 REACTIE

  1. En de PvdA zich maar afvragen waarom er de laatste 20 jaar zo veel kiezers zijn weggelopen. Dat zogenaamd je verantwoordelijkheid nemen levert blijkbaar ook niets op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.