De gemeenteraad wil op voorstel van GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer de bijstandsregels versoepelen, zodat mensen in coronatijd gemakkelijker kansen kunnen grijpen om aan het werk te komen. Een motie van haar werd unaniem aangenomen. Die diende zij samen in met Burgerbelangen Amstelveen (bbA), PvdA en ChristenUnie.

Op basis van onderzoek komen B&W met voorstellen die voorzien in een experiment om mensen aan het werk te laten, zonder dat zij meteen hun uitkering verliezen. Klantmanagers krijgen in een experiment de ruimte om te beoordelen of bijstandsgerechtigden met het hanteren van soepeler regels sneller en duurzamer uit de bijstand kunnen komen.

Corona

Andere gemeenten passen de regels voor bijstand waar mogelijk al soepel toe. “In deze coronatijden zijn meer mensen gedwongen een bijstandsuitkering aan te vragen”, zegt Kruijer. “Daarbij zijn ook mensen, die dat vorig jaar nog niet voor mogelijk hadden gehouden.”

Mensen met een bijstandsuitkering zijn gebonden aan veel regels, die belemmerend en demotiverend kunnen werken, zei Kruijer. Daarom moet volgens haar de gemeente de regels versimpelen en meer gaan experimenteren met mogelijkheden om mensen de ruimte te geven aan het werk te gaan, zonder dat ze direct hun recht op een uitkering verliezen. Bijzondere tijden vragen om bijzondere regels, vindt GroenLinks.

Ruimhartig

Vijf gemeenten experimenteerden de laatste jaren volgens haar al met regelarme bijstand. Resultaten van het aan de gemeente gevraagde onderzoek dienen voor Amstelveen als voorbeeld, zei Kruijer. “Nu investeren in ruimhartigheid moet voorkomen dat er in de toekomst extra geld nodig is voor schuldhulpverlening. Het is bovendien winst dat mensen met een regelarme bijstand beter de regie over eigen leven houden.”

4 REACTIES

    • Dat is toch algemeen bekend! De SP is bij een heleboel partijen nog gewoon taboe, ook al hebben ze in de ogen van diezelfde partijen best wel eens een goed plan, dan nog wordt dat per definitie afgestemd. Alleen het vreemde is , dat je vaak zo’n plan maar dan in wat andere bewoordingen een x tijd later weer ziet verschijnen en dan wordt er wel een meerderheid voor gevonden. Zielige politieke vliegafvangerij is dit. Men schijnt maar niet te willen begrijpen dat het om het oplossen van een probleem gaat bij goed lokaal bestuur, waar vele zaken gewoon geen politieke kleur hebben.
      Hier is het dus meer van belang wie het zegt dan wat er wordt gezegd. Zielig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.