Met de stemmen van GroenLinks en de SP tegen, is de gemeenteraad woensdag akkoord gegaan met de startnotitie voor de bouw van 18 appartementen in vier bouwlagen aan het begin van de Charlotte van Montpensierlaan. Op de plek van het voormalige kantoorgebouw van de pilotenvakbond wordt de helft van de woningen in de middeldure en de rest in de dure huursector gerealiseerd.

De Stichting Erfgoed Elsrijk kwam na voorafgaande raadscommissie met een plan voor drie bouwlagen (en een groter bouwoppervlak) maar dat werd om een brief aan de gemeenteraad een dag voor de vergadering afgeschoten.

VHA

In de stichting Elsrijk zijn voornamelijk omwonenden verenigd, die het plan van de ontwikkelaar niet vinden passen in de buurt. Ook de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) is tegen. Volgens B&W neemt de footprint door het plan van de stichting toe, door verlies van groen en ruimte voor parkeren, en wordt uitvoering met een verdiepte parkeergarage onhaalbaar.

Participatie

Er is met de participatie van de omwonenden wel iets mis gegaan, zei Pier Rienks van jet CDA. Hij had eigenlijk een amendement willen indienen, maar was door het standpunt van B&W overtuigd en vond die bij nader inzien niet zinvol. “Participatie is er niet om gelijk te krijgen, maar wel serieus genomen te worden.” Dat laatste heeft de gemeente, hoewel te laat, met de omwonenden nu gedaan, vond hij.

Hokjes

Maar Patrick Adriaans van de SP en Cheimaa Aouni van GroenLinks vonden de woningen die er verrijzen te klein en niets oplossen aan het woonprobleem in Amstelveen. “Eigenlijk zou je een heel nieuw plan moeten hebben”, zei Adriaans. En Aouni sprak van “kleine hokjes”. Vier van de voor het middeldure segment komende woningen behoren volgens de gemeente tot de lage categorie daarin.  Die omvatten één slaapkamer op totaal 49 vierkante meter en kosten € 720 tot € 915 (exclusief servicekosten). In de hoge middelklasse betaalt men € 915 tot € 1118 (exclusief servicekosten) voor 69 vierkante meter en twee slaapkamers. De dure huur ligt daarboven; men heeft dan 75 vierkante meter en twee slaapkamers.

Goed plan

De coalitie vond het al in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een prima plan met betaalbare woningen. Tawros Aslanjan van D66 bestreed toen dat de communicatie met de omwonenden niet goed is geweest. “Een mooi plan”, zei Arjan Gerritsen (VVD).

11 REACTIES

  1. 49m2 voor een geheel huishouden is erg klein, zeker als je aanmerking neemt dat er nog servicekosten bijkomen, wat veelal juist het verdienmodel van de eigenaar is.

  2. En andermaal is verdienmodel van de projectontwikkelaar leidend geweest als je de brief leest van het college die hier over gaat.

    Ik vraag me wel eens af hoe zo’n proces verloopt. Koopt een projectontwikkelaar grond in de hoop dat ie zijn plannen rondkrijgt bij de gemeente of heeft ie dat vooraf afgestemd? (inclusief een stukje ‘wisselgeld’ als omwonenden protesteren) Ben benieuwd wie ons in dit specifieke geval daar meer over kan vertellen.

      • Dat zou ik ook denken, maar ik acht de kans klein dat we van de wethouder enige concrete informatie over het proces zullen ontvangen. Misschien iemand van de Stichting Erfgoed Elsrijk? Of de VHA?

        • Volgens mij kan die club jou geen antwoord geven.
          En die wethouder van bouwen inderdaad ook niet. D666 houdt nu eenmaal niet van transparantie. Hans van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf ware het niet dat die dat reeds had gedaan bij het afschaffen van het referendum. Hoe was het ook al weer; kroonjuwelen of zoiets.

    • Ach , het is genoegzaam bekend dat de gemeente vaak niet het belang van alle Amstelveners voor ogen heeft, maar enkel van een toch al geprivilegieerde groep zoals mensen met een flink inkomen en expats.

      • Nou Frank die buurt barst anders van de inwoners die in jouw beoordeling tot de geprivilegieerde groep zoals mensen met een flink inkomen behoort. Dus die vlieger gaat in dit geval niet (helemaal) op.

  3. Hopelijk voelt iemand zich geroepen om hiernaar een diepgaand onderzoek te doen. Er is nu immers een MediaRaad die een dergelijk onderzoek kan voordragen voor subsidie.

    Er zijn wel meer zaken waarover ik op die manier meer te weten zou willen komen, zoals de historische trambaan, het restaurant Aan de Poel, het zwembad aan De Doel, de aankoop van Randwijcklaan 13, de bunker, géén uitbreiding en modernisering van het Stadshart, het onbegrijpelijke opheffen van diverse ov-haltes, geen handhaving van scooterverbod in voetgangersgebieden en de meest dramatische met de meest vérstrekkende gevolgen: géén A9- tunnel.

    Heeft de instelling van die Mediaraad überhaupt al iets opgeleverd? Dat is op zichzelf al een onderzoek waard.
    RvW

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.