Oudejaarsvuurwerk is er dit jaar niet bij, inclusief carbidschieten. Dat laatste verbood de gemeenteraad in een nieuwe APV woensdag. Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners in deze coronatijd niet nog zwaarder te belasten, geldt dit jaar een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk.

Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is kinder- en fopvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.

Carbid
Carbidschieten valt niet onder vuurwerk, maar om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan is een verbod op het bezitten en gebruiken van carbid opgenomen in de plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Ontlasten
Bij de laatste jaarwisseling belandden in Nederland zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Handhaving, politie, ambulance en brandweer konden in een aantal gevallen hun werk niet veilig doen. Het vuurwerkverbod is vooral bedoeld om het zorgpersoneel niet nog zwaarder te belasten. Daarnaast helpt het om de overlast van vuurwerk te voorkomen, niet alleen op de avond zelf maar ook in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling.

Boetes
Op het niet naleven van de vuurwerkregels staan stevige boetes. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.