Hoewel het in deze contreien waarschijnlijk niet voor zal komen, is het carbidschieten op voorstel van het CDA in Amstelveen toch verboden. Zelfs het in bezit hebben van carbid. De gemeenteraad stelde woensdag een gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zegt maar een soort grondwet van de gemeente, vast; daarvan is het carbidverbod een onderdeel.

Overigens stemden coalitiepartij PvdA en SP tegen het amendement van het CDA. Anders was het met het door Actief voor Amstelveen (AVA) lachgasverbod voor de hele gemeente. Die lokale partij kreeg alleen steun van CDA en ChristenUnie.

Leefbaarheid

Het blijft nu zoals B&W voorstelden, namelijk dat de burgemeester in bepaalde gebieden of gebouwen op afroep lachgas kan verbieden. Wel nam de raad unaniem een amendement van de SP aan, ingediend met steun van BBA, CDA en ChristenUnie. Daarin wordt het brede begrip leefbaarheid nader omschreven in die zin dat de burgemeester uitsluitend een gebied of gebouw kan sluiten als daar overlast in verband met de openbare orde dreigt. Hij is dan later verantwoording aan de gemeenteraad schuldig, waardoor de democratische controle behouden blijft.

Opiumwet

Een lachgasverbod voor heel de gemeente vond vooral een tegenstander in fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66. Het moet volgens hem blijven bij het nu en dan aanwijzen van bepaalde gebieden daarvoor, vond hij. “Het is niet aan ons als gemeenteraad te oordelen over allerlei stoffen die in de Opiumwet staan.” Lachgas staat daar trouwens (nog) niet in, maar ook alcohol en roken niet. Als men als gemeente begint met het verbieden van stoffen die een kwalijke invloed op de mens hebben, kan men wel aan de gang blijven, was zijn redenering. Het argument van de voorstanders van het amendement dat het de rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden snijdt volgens hem ook geen hout, omdat elke stof die dat het rijden beïnvloed wettelijk verboden is.

Jaarwisseling

Waarbij Esther Veenboer van de PvdA zich afvroeg hoe een dergelijk verbod is te handhaven. Ook GroenLinks had grote twijfels over het lachgasverbod in de APV. En ook Bert de Pijpen van de ChristenUnie vond een permanent lachgasverbod disproportioneel. “Een APV is er niet voor de Volksgezondheid maar voor beteugeling van overlast”, zei hij.

De suggestie van D66 het carbidschieten, vooral gericht op de jaarwisseling, voor een bepaalde periode in de APV op te nemen, kan volgens burgemeester Tjapko Poppens niet. Daarvoor heeft de APV een te permanent karakter, zei hij. “U neemt het aan of niet.” Maar in elk geval geldt het verbod nu voor de komende feestdagen, omdat het niet in de vuurwerkwetgeving is opgenomen. Overigens kan de burgemeester t.z.t. wel een voorstel doen het weer uit de APV te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.