Eigenlijk voert heel Europa strijd tegen lachgas. Een Deense lachgasexpert toonde aan dat het middel leidt tot onder meer drugs-gerelateerde aandoeningen als evenwichtsstoornissen, problemen met zintuigen, met lopen en staan, geheugen- en spraakproblemen. Het ruggenmerg wordt afgebroken. Daarom begrijpt fractievoorzitter Michel Becker van AVA niet dat de gemeenteraad woensdag tegen een algemeen verbod, zoals door hem ingediend, stemde in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

AVA (Actief voor Amstelveen) kreeg alleen mede-indiener ChristenUnie en het CDA mee. Alsmede raadslid Bas Zwart van de VVD, die in weerwil van de grootste coalitiepartij zijn eigen geweten liet prevaleren (een unieke houding, want persoonlijke meningen worden in het politieke landschap niet op prijs gesteld).

Andere gemeenten

Bijna een derde van de gemeenten, zo’n negentig, kozen wel voor een algemeen verbod op hun grondgebied. Die beslissing van hen liep vooruit op de landelijke wetgeving, waarnaar de tegenstanders van een Amstelveens lachgasverbod steeds verwezen. Om toch iets te doen, stelden B&W voor dat in bepaalde delen en gebouwen, indien daar overlast uit ontstaat, de burgemeester daar een (tijdelijk) verbod kan uitvaardigen. Maar volgens Becker kregen oogstte het amendement van AVA en CU slechts hoon van andere partijen. Martin Kortekaas van GroenLinks zei door de discussie zelf wel toe te zijn aan een (lachgas) ballonnetje en Van der Steenhoven van D66 zei dat men dan ook snoepgoed voor kinderen wel per APV kan gaan verbieden.

Symbool

Volgens fractievoorzitter van bbA heeft een algemeen verbod, wegens de problemen met handhaving, slechts ‘symbolische waarde’, terwijl de praktische nul zal zijn. Door Becker werd dat vertaald als symboolpolitiek, maar tegen die term verzette Kootker zich weer. Volgens hem is de symbolische waarde van een politieke beslissing niet hetzelfde als symboolpolitiek.

De vetlaag van zenuwen wordt de Deense arts Soren Bogevig opgelost. In Engeland en Wales is al sinds 2016 gebruik en verkoop van lachgas verboden. In Nederland is men zover nog niet, maar volgens Becker kan men dus via de Amstelveense APV op het landelijke beleid vooruit lopen. De lokale politiek besliste anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.