Dit is zo’n beetje z’n laatste column, dacht ik. Jammer eigenlijk, zuchtte ik er achteraan. Laat ik nou blijkbaar gelijk krijgen. Mijn verbazing was daaraan vooraf gegaan, maar eerlijk is eerlijk, de hoofdredactie van Amstelveenz had het wel laten passeren. Maar dat magazine, waarin kritische noten goeddeels ontbreken, is natuurlijk wel een uitgave van het aan de VVD gerelateerde bedrijf Media Discovery BV en goeddeels eigendom van de voorzitter van de lokale afdeling van die politieke partij.

Om even concreet te worden: Columnist Roel Smit (foto) toonde aan dat het verhaal van VVD-raadslid Paul Feenstra over de woningbouw goeddeels geenszins klopte. Een koopflatje met één slaapkamer voor € 363.000 had die heel aantrekkelijk en niet al te duur voor starters op de woningmarkt gevonden. En van zijn enthousiasme openlijk getuigd in de gemeenteraad. Maar Smit belde even naar een bank om de hypotheekmogelijkheden voor Jan Modaal bij een dergelijk bedrag te verkennen. En wat bleek? Die zijn nul. Zelfs voor iets boven het modale inkomen. Mocht je dus geen rijke papa hebben, dan kun je het schudden. Ook met een meewerkende partner zijn de hypotheekkansen minimaal.

Politiek bloed

Dat had Smit nou niet moeten schrijven. En dus zat er weinig anders op dat hem redactioneel de deur te wijzen. Misschien had de hoofdredactie nog wel anders gewild, maar het politieke bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. In een huis-aan-huis verspreide glossy aantonen dat een tot de grootste fractie in Amstelveen behorende politicus toch een beetje uit zijn nek lult, kan natuurlijk niet. In een eigen blad nog wel.

Prima

Als onderneming doet Amstelveenz het overigens prima. En de gemiddelde Amstelvener wordt goed geïnformeerd, zij het voornamelijk met propaganda, veelal weergeven in betaalde advertorials. Nee, het kan niet anders tegenwoordig, nu alle redacties onder druk staan. En de VVD is natuurlijk ten diepste een ondernemerspartij…

10 REACTIES

 1. Had graag het artikel van Roel Smit even gelezen, maar de laatste edities van Amstelveenz zijn online niet (meer) te vinden. De laatste online versie dateert van juni dit jaar.

  Heeft overigens Roel Smit zelf met zoveel woorden aangegeven dat zijn laatste column de aanleiding was voor zijn ‘ontslag’?

 2. @JB, klopte het verhaal van Feenstra (VVD) goeddeels of geenszins? Uw verhaal klopt in ieder geval deels niet.

  De hypotheekkansen van iemand met een (boven)modaal inkomen zijn alleen nihil als men helemaal geen eigen geld heeft. 100% Financiering van woning
  plus kosten koper en verbouwing is voor een financier gewoon te riskant. Logisch.

  AmstelveenZ wordt niet huis aan huis bezorgd. In het Stadshart ontvangen wij het in ieder geval niet. Adverteerders worden liberaal bedrogen met oplage- en verspreidingscijfers.

  Het klopt ook niet dat Amstelveners door het blad goed worden geïnformeerd. Het is een eenzijdig commercieel medium waarin geen ruimte is voor dingen waarin neoliberalen niet geïnteresseerd zijn of zelfs helemaal niet willen weten. Dat blijkt ook wel voor uw column, waarvoor mijn waardering. U biedt wel ruimte aan kritische geluiden, al maakt u ze vaak wel belachelijk.

 3. Hé, hè, eindelijk eens een prachtvoorbeeld ván hoe de plaatselijke pers eigenlijk geen bal voor stelt en iedereen elkaar de bal toespeelt. Iets wat blijkbaar de Amstelveense kiezer maar al te graag wil, met al zijn hooggeschoold/ WO heid. Men wil belazerd worden.

 4. Roel Smit schreef in het April-nummer van het VVD-blad AmstelveenZ een column getiteld ‘Politiek is een bedrijf geworden’. Als je dat leest, begrijp je waarom ze hem niet langer bij AmstelveenZ wilden hebben:

  “Waarom keren mensen zich af van de politiek? Politici verbazen zich erover, maar hebben het deels zelf veroorzaakt. Het openbaar bestuur is een bedrijf geworden, dat gladjes draait maar steeds minder van de burgers is. Ook in Amstelveen.
  Democratie betekent macht aan het volk. Omdat het onpraktisch is, hebben we volksvertegenwoordigers. Dat woord zegt alles. Volksvertegenwoordigers zijn mensen uit ons midden, die we ons vertrouwen geven en die idealen nastreven. Dus geen baantjesjagers of carrièretijgers die alleen maar sleutelen aan een steeds mooiere CV.
  Democratie is ook openheid. Een echte volksvertegenwoordiger wil niet anders dan werken in de openbaarheid. Kiezers hebben het recht de macht te controleren. En als die keizers het zelf niet doen, dan is er gelukkig nog de vrije pers. Zo is alles zichtbaar, ook als het niet allemaal even gelikt is, ook als het rafelrandjes heeft. Verschil van mening komt helder over het voetlicht in de politieke arena.
  Hoever we ver zijn afgeraakt van dit ideaal, blijkt in het raadhuis aan de Poel, waar het openbaar bestuur steeds minder lijkt op die oude democratie en steeds meer trekjes krijgt van een commercieel bedrijf.
  Kritische pers loopt daar nauwelijks meer rond. Communicatieprofessionals, in dienst van het gemeentebestuur, zoveel te meer. [..]
  Democratie is hinderlijk. Zodra een onderwerp in Amstelveen ook maar enigszins ‘lastig’ dreigt te worden, vinden vergaderingen achter gesloten deuren plaats.”
  [..]

  Enfin, léés dat stuk! Als dat niet meer kan, laat dat dan weten, want dan typ ik hier de rest ook nog over.

  Het enige wat niet klopt in het verhaal van Roel Smit is dat het ‘bedrijf’ in het kantoor aan de Poel gladjes verloopt. Als ècht bedrijf was het al lang failliet gegaant wegens foute beleidsbeslissingen, falend management, weglopende klanten en veel te hoge kosten van ICT en andere operationele kosten.

 5. Merkwaardig, in de online editie van April is het artikel niet te vinden. Ook niet in de andere edities overigens. Sowieso niets van zijn hand.

 6. Inderdaad merkwaardig. Ik heb een fotokopie van die column van Roel Smit in AmstelveenZ van april 2019, pagina 63.

  Dat in Amstelveen een kritische opstelling tegenover politiek en journalistiek niet op prijs wordt gesteld, is mij op allerlei manieren duidelijk gemaakt, incl verbanning door het officieuze gemeenteblad Dichtbij. Het achteraf verwijderen uit de interneteditie van een kritische maar volkomen correcte column zou een nieuw dieptepunt betekenen.

  Hoe vind je het laatste aprilnummer van AmstelveenZ op internet?

 7. @JB, Columnist Roel Smit was begin jaren tachtig gemeenteraadsverslaggever van het Amstelveens Weekblad. Was u daarvan destijds niet (hoofd)redacteur? Kan Smit niet columnist van AmstelveenBlog worden? Dat zou wat reuring in de tent brengen.

  Kritiek en tegenspraak zijn de motor en de brandstof van (lokale) democratie. Amstelveen kan wel wat meer democratie gebruiken.

  Amstelveen Kan Beter:
  https://myalbum.com/lFF0mdD4sQ3R

  • Het gemeentehuis en de trambaan liggen niet in mijn buurt.

   Het Stadshart is van alle Amstelveners maar krijgt geen adequate aandacht van het gemeentehuis.

   Als iedere betrokken burger misstanden in zijn/haar eigen buurt aankaart, dan wordt Amstelveen steeds beter. Mits gemeentebestuur, gemeenteraad en ambtenaren luisteren, natuurlijk.

 8. “In een huis-aan-huis verspreide glossy aantonen dat een tot de grootste fractie in Amstelveen behorende politicus toch een beetje uit zijn nek lult, kan natuurlijk niet.”.

  De waarheid zeggen, mag in Amstelveen niet.. Daar wordt geen schande van gesproken, daartegen wordt niet geprotesteerd, het wordt gewoon voor kennisgeving aangenomen en men gaat over tot de orde van de dag. Dat is om te huilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.