Nadat die eerst op de gemeentelijke website werd geplaatst, kregen ook de media een link daarheen, met een brief van de burgemeester over de nieuwe corona-maatregelen. Hij herhaalt daarin wat de Nederlander al weet, erkent dat horeca, sport en cultuur zwaar worden getroffen, maar zegt dat Amstelveners er toch maar samen de schouders onder moeten zetten. De inhoud van zijn brief aan de inwoners is als volgt.

Burgemeester Tjapko Poppens

Beste Amstelveners,

Opnieuw beheerst corona ons leven. We hoopten het niet zo snel nóg een keer mee te maken, maar het aantal besmettingen stijgt de laatste weken razendsnel. Amstelveen en onze regio kleuren diep rood op de kaart van het RIVM. Dat betekent dat de situatie zeer ernstig is. De nieuwe, strengere maatregelen om het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar voor ons allemaal een pijnlijke stap terug. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat er nog meer Amstelveners ernstig ziek worden of zelfs erger.

Het zijn ingrijpende maatregelen, vooral voor veel ondernemers en organisaties in de horeca-, sport- en cultuursector. Temeer omdat deze sectoren zich afgelopen tijd enorm hebben ingespannen om alles volgens de coronaregels te doen. Mensen in de zorg hebben het zwaar. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt snel. Ze kunnen de drukte bijna niet meer aan. Het is ook een lastige tijd voor ouderen en kwetsbare mensen die eenzaam zijn en de deur niet meer uit durven, voor jongeren die niet mogen wat ze zo graag doen: uitgaan, sporten, met vrienden bij elkaar komen, voor al die mensen die zorgen hebben over hun bedrijf of baan.

Emoties

Deze periode maakt veel emoties los. Twijfel, verdriet, frustratie, soms boosheid. Die emoties zijn begrijpelijk. Het duurt al zo lang en we weten niet hoe lang het nog gaat duren. Het kost ons meer moeite ons aan de regels te houden, de motivatie is minder groot dan in het voorjaar. Helaas is dit de oorzaak van het fors oplopende aantal besmettingen afgelopen weken. Het virus is niet minder besmettelijk of gevaarlijk dan een half jaar geleden. Ik hoor van mensen die het gehad hebben hoe heftig het coronavirus kan zijn en hoelang ze er daarna nog last van kunnen hebben. We kunnen er allemaal heel ziek van worden en als we niet voorzichtig zijn, er anderen mee besmetten.

Komende weken zijn cruciaal. Ons gedrag bepaalt of we erin slagen het coronavirus onder controle te krijgen. We moeten extra voorzichtig zijn: zo min mogelijk reizen, anderhalve meter afstand van elkaar houden en onze sociale contacten zoveel mogelijk beperken. Dat betekent: als u iets te vieren heeft, stel het uit. Ga zo min mogelijk bij mensen op bezoek en nodig liever geen mensen bij u thuis uit. Zo dringen we het virus samen terug en voorkomen we dat over vier weken nog strengere maatregelen nodig zijn.

Ik besef dat deze tweede golf opnieuw veel van ons vraagt. Toch moeten we proberen er nogmaals samen de schouders onder te zetten. Probeer positief te blijven en u te richten op wat nog wel kan. Probeer begrip te hebben voor elkaar en elkaar te steunen. Zo werken we samen aan een nieuw perspectief: een samenleving waarin wij grip op het virus hebben en niet andersom.

Ik wens u allen geduld, begrip en kracht toe.
En bovenal, blijf gezond!

Tjapko Poppens
Burgemeester van Amstelveen

 

27 COMMENTS

 1. Goede en noodzakelijke brief. Helaas wordt hij niet gelezen door degenen voor wie hij bedoeld is. Zij lezen namelijk geen kranten, luisteren niet naar nieuwsuitzendingen en hebben schijt aan wat hun niet zint. Zij zijn de voornaamste verspreiders van het virus.

  Twee dingen ontbreken in de brief van de burgemeester en in de overheidscommunicatie in het algemeen: 1. Duidelijke leefregels, wat wel en niet te doen. 2. De waarschuwing dat Covid-19 niet het laatste virus is dat de wereld zal teisteren en de noodzaak om onze maatschappij hierop beter voor te bereiden en aan te passen, bij voorbeeld met minder luchtvaart.

 2. Snel gelezen. Een mooi staaltje propaganda. Minimaal 10 fouten / dan wel onjuiste statements.

  Te beginnen bij de fout dat besmettingen hetzelfde zou als positieve tests.
  Dus de zin moet zijn: het aantal testen neemt fors toe en het aantal positieve uitslagen ook. Gelukkig zijn het aantal ziekenhuis opnames niet veel anders dan ieder griepseizoen. Bekend is dat de PCR test ook ‘oude’ gevallen van corona kan vaststellen, van mensen die al een aantal maanden resistent zijn, dus hoeveel mensen er op dit moment echt ziek zijn weten we niet.

  Het zou eerlijker zijn dit te vermelden, dit geeft een minder dramatisch beeld.

 3. ‘Minimaal 10 fouten’, maar je noemt er slechts één.

  Mensen die een paar maanden geleden ziek waren door Covid-19 zijn inmiddels niet meer resistent.

  Veel mensen blijken nog onvoldoende doordrongen te zijn van de ernst van de bedreiging voor gezondheid (lichamelijk en geestelijk) , maatschappij en (wereld)economie.

  RvW.

 4. Ja App, dat klopt, de spanning een beetje opbouwen. Zoek je mee? Zoek de verschillen met de werkelijkheid. Ook weten we dat de lockdowns een zware overdrijving zijn en we weten wat angst en werkeloosheid en eenzaamheid doen op de gezondheid. Je gaat niet in op het feit dat de test geen besmettingen zijn. Dus je geeft toe dat er ‘gerommeld’ word met woorden, statistieken en cijfers.

  • Zelfs op dit kleine blog zijn mensen actief die alles omtrent Covid bagatelliseren. Dit zijn gevaarlijke lui, omdat zij mensen in gevaar kunnen brengen met hun praatjes. Die lui moet niet aankomen met de drogreden vrijheid van meningsuiting , want dit is meer vrijheid van bedrog. Naar mijn smaak zou een moderator hier in moeten grijpen. Weg met de zakken zoals een lange Frans en consorten!

   • slechte tekst Frank. Mensen die ‘alles bagatelliseren’… er zijn ook mensen die alles overdrijven. Lange Frans erbij halen is een hele flauwe truuk. Lange Frans heeft niets met deze discussie te maken. Het gaat erom dat er statistisch gedraaid wordt met cijfers en dat er begrippen door elkaar gegooid worden. Ik begrijp hiermee dat jij hier ook aan meedoet.

 5. De burgemeester schreef dat het aantal besmettingen de laatste weken razendsnel stijgt. Volgens het aantal diagnoses en ziekenhuisopnamen klopt dat Het wordt ook nog eens bevestigd door het stijgend aantal positieve testuitslagen (die natuurlijk ook stijgen door het grotere aantal tests).

  Je hebt dus nog niet één fout in de brief van de burgemeester kunnen aantonen en je moet er dus nog steeds tien benoemen om nog iets van je geloofwaardigheid te redden.

  • Je interessant, nu maak je het nog troebeler. Het aantal ziekenhuis opnames stijgt. Dat doet het altijd deze tijd van het jaar. Ik begreep dat de Burgemeester ook zei dat het nog beheersbaar is, dus code rood lijkt mij overtrokken. Weten wij trouwen wel of de meerdere ziekenhuis opnames nu de gewone griep zijn of dit nieuwe coronavirus? Tegenwoordig is bijna iedereen ziek van Corona.

   • Kijk dat bedoel ik nou met de term bagatelliseren. ( code rood overtrokken, ziekenhuisopnames altijd hoger in deze tijd,[ is waar] maar door griep of corona? En dan als uitsmijter die laatste zin van je)
    Een overheid laat heus niet de economie klap op klap oplopen door iets wat niet waar of gedeeltelijk waar zou zijn. Maar jij zet overal je vraagtekens bij. En dat er verschillende cijfers naar buiten komen , geloof ik heus wel. Maar dat bewijst niet dat de impact van corona geen enorme belasting voor het gehele systeem zou zijn. En jouw opmerkingen impliceren dat wel.

 6. “Zodra het aantal coronabesmettingen stopt met stijgen, zal het naar verwachting drie weken duren voordat de piek in opnames wordt bereikt. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Hij spreekt zelfs van een tsunami: “Bij de eerste golf werd er gesproken over een vloedgolf. Nu is het meer een tsunami, waarbij de eerste golf minder hoog lijkt, maar het water dat daarna volgt des te sterker is.”
  De toename van coronapatiënten op de IC gaat nu sneller dan de toename op de gewone afdelingen. Sinds vandaag liggen er meer covid-patiënten op de intensive care dan niet-covid-patiënten: 463 tegenover 460.”
  Einde citaat.
  Bron: NOS. nl

  Duidelijk, Henk Jurrien? Overtuigd?

  • En die weet jij natuurlijk als enige, want jij bent niet simpel zoals de rest. Zeg Henk ik heb nog steeds geen verslag gezien van je gesprek met de rector van het HWC. Of was dat ook een simpele ziel?

   • Je gaat niet in op mijn stelling. Wat je nu doet heet ‘trollen’. Je gaat op de man spelen en niet op de inhoud. Die vragen die je aan me stelt zijn goede vragen, maar niet op deze plek!Jij moet mij niet uitmaken voor éénling of simpist. Je kent mij niet eens.
    Ik heb het over bangmakerij, zie de mondkapjes website.

 7. “Jan Leen Kloosterman (groot voorstander van Thorium):
  “Alle voordelen van thorium ten spijt zal het nog wel tientallen jaren duren vooraleer de lifter [een type thoriumreactor, red.] de uraniumcentrale zal hebben vervangen. Er gaan vele honderden miljoenen mee heen om ook maar één thoriumcentrale te bouwen vanaf het punt waar men nu is in de ontwikkeling.”
  Bron: Wise.

 8. @HJ, nadat je het eerst had over minstens 10 fouten in de brief vd burgemeester noem je er nu nog maar één, namelijk dat gewone mensen er onnodig bang door worden gemaakt.

  Als ik in het Stadshart om mij heen kijk, zie ik veel mensen die zich nog van geen enkel probleem bewust lijken te zijn. Die lezen kennelijk geen kranten en luisteren en kijken ook niet naar nieuws op radio en tv. De brief van de burgemeester zal hun ook zijn ontgaan.

  Ondertussen neemt de overheid inderdaad veel maatregelen waarvan nut en effect mij ontgaan en waarvan de maatschappelijke en economische schade onevenredig groot is.

  Zo hadden bioscopen, theaters en veel horecazaken zodanige voorzorgen genomen, dat de kans op besmetting van kwetsbare mensen vrijwel nul is. Toch moeten die ook dicht. Dat is beleid van de botte bijl waardoor veel goeden onder een paar kwaden moeten lijden.

  • Niemand zal die instituten en de horeca verwijten dat ze geen maatregelen hebben genomen. Ze willen gewoon niet dat wat grotere groepen langere tijd bij elkaar zitten of verblijven om het risico van besmetting zo laag mogelijk te houden. Daar kan ik volkomen inkomen als de gehele zorg overbelast dreigt te worden.

 9. De maatregelen die bioscopen, theaters en horecabedrijven hadden genomen, dienden er juist voor dat grotere groepen niet bij elkaar zitten of verblijven om het risico van besmetting zo laag mogelijk te houden. Wij zijn een paar keer naar Cinema Amstelveen geweest en ik zag daar geen enkele mogelijkheid tot besmetting. Toch moeten zij sluiten. Dat vind ik slecht.

  • Bij horeca stonden anders buiten wel groepen te wachten totdat zij naar binnen mochten, m.n. jongeren, ondanks personeel dat er op aandrong zich te verspreiden. Hoe denk je dat dat er aan toe ging in uitgangsgebieden in Amsterdam, waar ook veel Amstelveners komen.

 10. Ik heb het over de vele plaatsen waar het door goede voorzorgsmaatregelen en door effectieve handhaving (in Amstelveen een vloek) daarvan wél goed ging en waar dus geen besmettingsgevaar was. Toch moeten die nu ook op slot.

 11. Dat is een bekend argument, maar het klopt niet. Voor handhaving zijn onregelmatige controles en inspecties voldoende, of het nu gaat om scooters in een voetgangersgebied of de implementatie van coronaregels.

  Bioscopen, theaters, bibliotheken etc. zouden een vrijstelling van lock-down moeten krijgen als zij tonen dat zij de verplichte maatregelen hebben genomen en die zelf ook handhaven.

  Nu gaan de openbare bibliotheek en buitenterrassen dicht en blijft boekhandel Venstra open. Willekeur regeert.

  • Allemaal redeneringen gebaseerd op de fout dat alles dicht moet om het virus te stoppen. Overal waar gezonde mensen komen moet alles juist open. Alleen de plekken met zwakkeren moeten beter worden beschermd, dat geldt ook voor de gewone griep. De huidige maatregelen zijn het bekende paard achter de wagen. Wie kan de regering nog serieus nemen met deze destructieve route?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.