Voormalig Amstelveens wethouder Jacqueline Koops-Scheele (50) is ter terug getreden als burgemeester van Heerde. Sinds februari vorig jaar bekleedde zij dat ambt. In maart werd Koops getroffen door het coronavirus, dat trouwens heel haar gemeente ernstig raakte, wat ook landelijk nieuws was. Na eerst halve dagen te hebben gewerkt en in juni enkele dagen kreeg zij een terugslag, die haar naar verwachting minstens een half jaar het werken zal beletten.

Mr. Jacqueline Koops-Scheele

Zij was lid van de ChristenUnie, wist voor die partij voor het eerst in de gemeenteraad van Amstelveen te komen in 2006.

Wethouder

In 2010 werd zij wethouder in een college dat steunde op een coalitie met VVD, CDA, Burgerbelangen, OCA en ChristenUnie. Omdat D66 toen zijn hand overspeelde ging formateur Herbert Raat met twee eenmansfracties (ChristenUnie en OCA) in zee. In 2015 keerde zij in de gemeenteraad terug en een jaar later werd zij wethouder in Stichtse Vecht. Door de dood van een voorganger was er een vacature ontstaan van de ChristenUnie in het college.

In Amstelveen had zij onder meer de portefeuille zorg aan de vooravond van de zogenoemde decentralisatie, waardoor het Rijk die (zonder voldoende budget) overhevelde naar de gemeenten. Onder haar bewind kwamen ook de Burger Initiatiefgroepen in de wijken tot stand.

Pijn

Heerde heeft volgens haar een bestuurlijk en maatschappelijk vernieuwingsproces nodig om vastomlijnde patronen en hiërarchie te doorbreken. Dat vereist een langdurig en krachtig proces, waarvan zij niet de leiding kan nemen wegens haar conditie op dit moment, schreef zij in een brief aan de gemeenteraad. “Met pijn in het hart deel ik u mede dat ik mijn functie neerleg en de minister zal verzoeken mij ontslag te verlenen”, schreef zij aan de raad.

 

Mr. Koops-Scheele werd in Rotterdam geboren, volgde een studie rechten in Leiden, werd advocaat en specialiseerde zich later via vervolgopleidingen in arbeidsrecht en mediation. In Amstelveen was zij onder meer lid van de evangelische gemeenten CAMA en Cross Roads. Enkele jaren geleden stierf haar echtgenoot met wie zij twee kinderen kreeg tijdens jaar Amstelveense wethouderschap.

6 REACTIES

  1. Best heftig zo een nieuwtje. Beterschap voor haar!
    Is zij geen lid meer van de Christenunie? Johan schreef immers “Zij was lid van de ChristenUnie” in verleden tijd dus?

  2. Een bekwame en betrokken vrouw die de C in de naam van haar partij waar maakte. Daarnaast wist zij toch gezien de grootte van haar partij veel voor elkaar te krijgen. Ik wens haar een spoedig herstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.