Corona heeft ook in Amstelveen gezorgd voor een stijging van het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling geleid, maar minder dan werd verwacht. Dat blijkt uit rapportage over het eerste halfjaar van Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. De gemeente noemt 3,5% een lichte stijging.

Het huiselijk geweld was in Amstelveen met negen meldingen per duizend huishoudens overigens het laagst in de regio, de behalve Amsterdam ook Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn omspant. Het hoogst scoorde Uithoorn met 14,6 gevallen per duizend inwoners. Op de tweede plaats kwam Ouder-Amstel met 12,3. Daar nam het aantal meldingen in de eerste helft van dit jaar behoorlijk toe, meldt het verslag.

Advies

Er kwamen uit Amstelveen 389 meldingen en 78 adviesaanvragen. In totaal uit de regio respectievelijk 5940 en 1633, de meeste uiteraard uit het grotere Amsterdam (4928 en 970) en kindermishandeling. De stijging aan meldingen is minder dan in voorgaande jaren. Door de coronamaatregelen werd een grotere toename verwacht. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen valt de stijging van huiselijk geweld mee. “Doordat gezinnen als gevolg van de coronamaatregelen veel meer tijd met elkaar doorbrachten, vreesden we voor een flinke toename aan meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit bleef gelukkig uit. Opvallend is wel dat meer inwoners een melding hebben gedaan dan voorgaande jaren.”

Hij zegt dat gemeenten en de organisatie Veilig thuis veel aandacht hebben besteed aan communicatie over de manieren waarop je hulp kunt zoeken. “Daarbij zochten we ook andere kanalen, zoals de code ‘Masker 19’ die mensen bij de apotheek uit kunnen spreken om aan te geven dat ze hulp willen bij huiselijk geweld.”

Politie

Verreweg de meeste meldingen uit huishoudens zonder kinderen (93%) kwamen van de politie. Driekwart kwam van de politie als het om kindermishandeling ging. De overige professionals zorgden voor respectievelijk vijf en twintig procent, terwijl burgers vijf en twee procent voor hun rekening namen.

Lager

De stijging is intussen, ondanks corona, lager dan in voorgaande jaren. De gemeente wijst er op dat ook inwoners een melding kunnen doen. Bij zorgen of vragen over huiselijk geweld, kindermishandling of ouderenmishandeling kan iedereen bellen met Veilig Thuis: 0800-2000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar voor vragen, advies en ondersteuning. Tussen 09.00 en 17.00 uur kan op www.veiligthuis.nl ook online gechat worden met professionele hulpverleners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.