In het Vredespaleis in Den Haag werden aan de gepensioneerde huisarts Pieter Buijs uit Amstelveen door waarnemend burgemeester Johan Remkes de versierselen uitgereikt die horen bij zijn benoeming tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg die tijdens een internationaal symposium van de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVPM). Remkes roemde Buijs’ verdiensten voor de gezondheidszorg, sociale gezondheid en diens inzet voor een wereld die kernwapenvrij zou zijn.

Remkes zei dat Pieter Buijs een idealist én realist is, die doelgericht bezig is. Buijs, die streeft naar een wereld zonder atoomwapens, is de drijvende kracht achter NVMP Artsen voor Vrede. Hij is daarvan sinds 2008 bestuurslid en van 2017 af voorzitter. In die functie heeft hij geregeld contact met Kamerleden, diplomaten en beleidsambtenaren. Twee jaar geleden bood hij de Kamercommissie Buitenlandse Zaken het ’Maatschappelijk Appel’ aan. Het doel daarvan was dat Tweede Kamerleden zich zouden gaan inzetten voor een kernwapenvrije wereld.

Actiegroepen

Buijs zat in tal van landelijke overleg- en actiegroepen op het gebied van (sociale) gezondheid en schreef veel publicaties. Hij is al veertig jaar activist en lobbyist. Namens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Geneeskunst organiseerde hij bij de hervorming van sociaal stelsel in Nederland de sociaal medische inbreng. Zijn pensionering bracht met zich mee dat hij nog meer tijd aan NVMP Artsen voor Vrede besteedt.

Op de foto: Links Buijs

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.