Met de fusie van de lokale omroep RTV Amstelveen en het provinciale NH Media (RTV Noord-Holland) moet haast worden gemaakt, vindt de plaatselijke politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA).  Wethouder Rob Ellermeijer, die eerst aan het Commissariaat voor de Media uitstel tot oktober vroeg en nu weer op februari aanstuurt, moet volgens haar de samenwerking sneller afronden. Het samenwerkingsverband zou AmstelNieuws gaan heten en diende voor volgend jaar een begroting van zes ton in, waarvan € 275.000 uit gemeentelijke subsidie moet komen, twee ton meer dan het station nu (formeel) krijgt.

Marga van Herteryck

Overigens was raadslid Pieter Monkelbaan van bbA  jarenlang voorzitter van RTVA. In die positie drong hij aan op hogere subsidie voor het station. Bestuurslid Frits Suèr van bbA is lid van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) van RTVA.

Advies

Van de gemeente verwacht het CvdM het advies dat RTVA als de lokale zender wordt erkend, waarvoor dan een licentie kan worden afgegeven. Op dit moment zendt RTVA zonder die wettelijk vereiste vergunning uit, omdat de oude licentie is verlopen. BBA is enthousiast over de vernieuwde omroep, die volgens haar kan leiden tot het op ‘onafhankelijke wijze op radio, tv en internet verslag doen’ van wat in Amstelveen en omgeving speelt. “Die samenwerking is nodig omdat eerder al RTVA  had aangegeven dat zij met de huidige beperkte middelen niet meer in staat is om het Amstelveense nieuws op TV, radio en internet te verzorgen”, zegt BBA.

Vreemd

De fractie van bbA vindt het vreemd dat Ellermeijer in een nieuwe brief van 9 oktober aan de gemeenteraad schreef dat de fusiepartijen nog meer tijd nodig hebben, terwijl RTVA en NH Media in feite al samenwerken en het volledig eens zijn over de benodigde budgetten. Van de volgend jaar benodigde zes ton zegt NH Media € 270.000 bij te dragen. De begroting ligt al bij Ellermeijer op tafel en bbA-raadslid Marga van Herteryck vraagt zich af waarom er nog steeds geen voorstel aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Zij wil weten of er al overeenstemming is met B&W over dat budget of wat dan wel de breekpunten zijn.  “We willen weten of de wethouder nog andere risico’s of obstakels ziet die zouden kunnen leiden tot een beëindiging van de huidige feitelijke samenwerking. De vraag is dan wat precies die risico’s zijn”, zegt Van Herteryck. “We willen weten of de wethouder bereid is zich in te zetten om eventuele risico’s en obstakels weg te nemen.”

De partij wil dat de wethouder nog dit jaar met een voorstel komt, dat in de raadsvergadering van 11 december  kan worden behandeld.  Er kan dan per 1 januari 2020 formeel worden gestart met de beoogde samenwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.