Hoewel de politie al jaren men een capaciteitsprobleem kampt, waardoor vernielingen in de Oudejaarsnacht nou niet de eerste zijn die voor diepgaand onderzoek in aanmerking komen, adviseert zowel zij als de gemeente vooral  aangifte ervan te doen tegen daders. Maar die zijn veelal niet te achterhalen, maar de gemeente wil schade op hen verhalen. Dat wordt in verreweg de meeste gevallen dus niks, maar het is in elk geval wel sympathiek menselijk streven.

Melden kan bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (of ‘Meld Misdaad Anoniem‘ 0800-7000). Ook handel in illegaal vuurwerk kan men daar melden. De gemeente heeft geen algeheel verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk uitgevaardigd (wel een beperkt aantal vuurwerkvrije zones) maar zegt wel veiligheid voor de burgers te wensen. ‘Namens handhavers van de gemeente, politie en andere hulpverleners willen graag samen met u zorgen voor een veilige en plezierige jaarwisseling’, roept zij burgers toe.

Boete
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden kan men een forse boete krijgen. Jongeren tot 18 jaar kunnen in plaats daarvan worden verwezen naar Bureau Halt. Komende weken zijn onze handhavers op straat om daarop te controleren. Politie en gemeente gaan oudejaarsdag en –  nacht extra controleren, ook in de vuurwerkvrije zones, zoals schoolpleinen, (heem)parken en rond bejaarden- en verzorgingshuizen, belooft de gemeente.

 Veiligheid

Ter wille van de veiligheid geeft de gemeente wat het afsteken van vuurwerk betreft deze adviezen: Let op omstanders en houd afstand; Draag altijd een vuurwerkbril; Steek weigeraars nooit opnieuw aan; Draag geen kunststof kleding of kleding met een capuchon; Vuurpijlen mogen alleen worden afgestoken vanuit goedgekeurde vuurpijlenstandaards, te koop bij de officiële vuurwerkverkooppunten; Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, nooit vanuit de hand; Sla geen grote hoeveelheden vuurwerk op in uw huis; Koop alleen vuurwerk bij een erkende vuurwerkhandelaar, let op dat uw kinderen geen illegaal vuurwerk kopen.

 Afval

De gemeente vraagt burgers op 1 januari – en liever nog in de oudejaarsnacht zelf – het vuurwerkafval in hun straat op te ruimen. ‘De helft van de vuurwerkongelukken gebeurt op nieuwjaarsdag met jonge kinderen die zwerfvuurwerk op straat zoeken’, voegt zij er aan toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.