Woensdag 14 november geeft Rene Ros een lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA)  aan Orion 19A. Vooraf wordt de documentaire ‘Geheim Landschap’ vertoond, over forten in Europa en Nederland.
In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijdshistoricus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam.

In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam als Nationaal Reduit. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en dat had gevolgen voor heel West-Nederland. Vervolgens verschenen forten en batterijen op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde en geschut daarvoor moest zorgen. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel geld en aandacht geschonken.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, jarenlang in de forten leefden. Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Het antwoord op zulke vragen geeft Ros in zijn lezing. Tegenwoordig gebruiken is de Stelling recreatiegebied en de forten worden voor heel verschillende doeleinden gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.