Eindeloos werd er nietszeggend over gepraat, maar uiteindelijk ging, met de stemmen van SP en ChristenUnie tegen – de gemeenteraad er woensdag mee akkoord dat er in elk geval in twee edities een beeldenroute van Stadshart naar Oude Dorp komt. Daarbij wordt dan de beeldenroute doorgetrokken van de Amsterdamse Art Zuid route (Biënnale) doorgetrokken. Daarmee stemde de raad in met een motie van de VVD en is dan € 150.00 gemoeid per keer. Dat geld moet komen de algemene reserve en het bedrijfsleven.

Kees Noomen (VVD)

Voorzitter Kees Noomen van de VVD, de grootste fractie van de raad (met twee wethouders in het college) wilde zich, hoewel hij het ‘goed toeven’ in het financieel gezonde Amstelveen, onder het motto dat tevreden lui maakt, aan de furore niet onnadenkend overgeven. Kritiek had hij op de golf van inbraken die Amstelveen lijkt te teisteren, plaatsgebrek voor Amstelveense kinderen op lokale middelbare scholen, naar zijn mening te lange doorlooptijden van vergunningen, het gebrek aan afvalscheiding, het feit dat nog steeds 1000 mensen in de bijstand zitten, vuilnis bij vuilcontainers (kennelijk zonder boetes), ‘erbarmelijke’ zorg in verzorgingstehuizen (“Amstelveen onwaardig”), teveel schoolverlaters (met wie niets gebeurt), Schiphol als ergernis voor steeds meer plaatsgenoten, de lange wachtlijsten (12,8 jaar) op de woningmarkt en de vele onderbestedingen, gewoon omdat doelen niet worden gehaald. “En zo kan ik nog wel even doorgaan”, zei Noomen bij de behandeling van de begroting voor komend jaar.

Volzinnen

In het daarbij behorende uitvoeringsprogramma trof hij naar zijn zeggen veel prachtige volzinnen aan (“welke consulent heeft die verzonnen”), maar te mooi om waar te zijn. Het grootste gevaar voor de gemeente is dat die te ambitieus is, zei hij. En intussen is de ICT een janboel. De vele  vergezichten zijn naar zijn mening geenszins in overeenstemming met het laten vallen van vele steken, betoogde Noomen. Niemand weet bijvoorbeeld hoeveel Amstelveners al jaren op een huis wachten dat zij maar niet krijgen. De kreet dat men de stad leent van kinderen staat volgens hem haakt op het feit dat men die woningloze kinderen huist wegjaagt, vond hij. “Je komt bijna alleen maar dure huurwoningen tegen. Wij hebben onze mond vol over duurzaamheid van het klimaat, maar iover de duurzaamheid van Amstelveen zelf hebben we het niet. Expats trekken in groten getale hier binnen en wij zijn alleen grote beleggers aan het spekken, die graag willen verhuren. Wil je ooit van een dubbeltje een kwartje worden dan is een eigen woning cruciaal.”

Statushouders

Volgens hem is de VVD voor het bouwen van betaalbare koopwoningen in het goedkope middensegment. Kritiek van hem was ook dat van alle vrijkomende sociale huurwoningen de helft naar statushouders gaat. “Ook dat is niet meer uit te leggen.”

Kritiek had hij ook op de ‘groene gekte’ van duurzaamheid, waarvoor B&W zelfs een Deltaplan willen ontwikkelen. Hij citeerde de in GroenLinks prominente professor David Smeulders die een soort duurzaamheidsreligie signaleerde, waarin rationele argumenten niet eer worden gehoord. Nieuwe technieken van morgen kunnen leiden tot verkeerde keuzes vandaag, zei Noomen. “Laten we eerst eens gaan voor quick wins, woning en gebouwen isolaties. Zonnepanelen en ander laaghangend fruit. Want zolang Schiphol nog naast ons ligt, hebben we het niet in de hand. Iedereen wil duurzaam zijn als de ander of de overheid het betaalt, een beetje de core business van de SP, maar in een gemeente waar de afvalscheiding  slechts 54% is, zegt het eigenlijk niets.”

Minima

Gezien de vele kritiek die Noomen had op de gang van zaken in Amstelveen, verwonderde

Bert de Pijper. Foto: amstelveenweb.com

het fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie eigenlijk dat de VVD maar met één motie kwam.  “Ik heb van de heer Noomen tien tot vijftien kritische puntjes ten aanzien van het college geteld”, zegt hij. “Het verbaast me dat de VVD maar met één motie kwam. Ik vraag me af me of zijn kritische punten al in de kamers achter de raadszaal waren afgehandeld.”

Stieneke Kruijer

De gemeenteraad ging unaniem ermee akkoord dat kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen ook bij de culturele instellingen terecht kunnen met de kortingskaart Amstelveenpas voor minima.

Dat had raadslid Stieneke Kruier in een motie van GroenLinks voorgesteld.

Die vergoeding wordt aan de instellingen terug betaald door de gemeente, die daarvoor jaarlijks € 50.000 uittrekt. De regeling gaat 1 januari in.

 

 

 

3 REACTIES

 1. Kees Noomen heeft op alle punten gelijk. Ik zou bijna op de VVD gaan stemmen, maar dan krijg je Raat als wethouder. Tel uit je verkiezingswinst..

  Wethouder Gordon (D66) sprak gloedvolle woorden tegen vertegenwoordigers van de Indiase gemeenschap, maar zij werkt niet mee aan een aanvaardbare oplossing voor de door haar en haar voorganger gecreëerde afvalproblemen van de Stadspleinbewoners.

  Het Amstelveense bestuur grossiert in mooie woorden en beloften maar zij laat in de praktijk inderdaad veel steken vallen.

 2. Noomen klaagt dat de helft van de vrijkomende soc woningen naar statushouders gaan. Maar hij vergeet er bij te vermelden dat zijn partij die al jaren en jaren de grootste in Amstelveen is nog nooit wat aan soc woningbouw heeft gedaan dan het strikte toenmalige wettelijke minimum en toen dat werd losgelaten door Den Haag helemaal niets. En nu zeuren over idioot lange wachttijden en over het feit dat de helft naar statushouders gaat? Trouwens sinds kort mag er afgeweken worden van het toegewezen quotum. Begin eerst maar eens te bouwen, dan heeft de hr. Noomen recht van spreken.
  Noomen praat ook over de vele expats. Wie heeft er voor gezorgd dat Amstelveen zo goed in de markt lag voor expats, die soms wel €3000,— of meer betalen voor een gewoon rijtjeshuis .Ik denk toch echt aan het ronselen van diverse wethouders in verre buitenlanden op onze kosten.
  Wie praat over Amstelveen groen, waar elke soort afval maar 1 keer in de 14 dagen wordt opgehaald, zodat je een gore stinkende gft bak in de zomer hebt en waar je 250 m moet slepen met je rotzooi, voordat je het weg kunt gooien en als je iets groots hebt het zelf weg moet brengen of tig dagen moet bewaren. Geen wonder dat je overal rommel vindt bij de containers en de scheiding niet werkt.
  Trouwens in alle kritiek die Noomen opsomde heeft hij totaal gelijk, maar hij vergeet wel even dat zijn partij i.d. tonnen en tonnen boter op zijn hoofd heeft .
  Leuk is dat Noomen vermeldt dat het zo ongeveer van de SP de corebusiness is dat de staat alles betaalt. 😂 Aan wie moest ik nou laatst denken bij die 2 miljard? En de ongebreidelijke groei van Schiphol ? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 3. Frank, Kees Noomen is niet gek. Als hij 15 punten van kritiek op het beleid en het bestuur van de coalitie heeft, dan vergeet hij heus niet tot welke partij hij zelf behoort. Dit heet dualisme en komt veel te weinig voor in de Amstelveense schijndemocratie.

  Volgens Noomen verhullen de fraaie volzinnen en vergezichten in het bestuurlijke uitvoeringsprogramma dat het gemeentebestuur veel steken laat vallen. Laat eenieder dit horen en verstaan.

  Ik ben benieuwd of Martin Kortekaas van GroenLinks het een ‘misstap’ van Kees Noomen noemt dat die zulke dingen openlijk zegt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.