Dat politiek voornamelijk een zaak van marktwerking is (partijen zoeken naar items waarmee zijn op de electorale markt kunnen scoren) begreep ik al lang. Als het pluche dichterbij komt door idealen in te wisselen voor andere, ook als die haaks op de vorige staan, weet een beetje politicus vragen daarover in wezen te omzeilen. Hij zegt altijd iets zodanig dat het later op twee manieren valt uit te leggen, namelijk dat het wél zijn idee was als dat een succes wordt en dat hij het nooit gezegd heeft (maar media gaven hem weer eens verkeerd weer) als het tegendeel blijkt.

Wat dat betreft verkeert D66 toch in een wat vreemd spanningsveld. Om in Amstelveen te blijven: De fractie laat geen kans onbenut om een 24-uurs economie te bewerken, daarbij in de gemeenteraad gesteund door de gehele de meerderheid vormende coalitie (VVD en PvdA). Zo moesten winkels vergunning krijgen ook op zondag (net als op andere dagen) van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds  af open te zijn en men ook overheidsinstanties in het weekend kan bezoeken. Hoe men het wendt of keert: Dat kost natuurlijk energie, ook voor de meest met tegenzin aan de liberalen toegevende kleine ondernemer, voor wie de tegenstemmende SP het tevergeefs opkwam. En de ChristenUnie was om Godsdienstige redenen tegen het nog meer schenden van de enige rustdag in de week. Maar dag men nacht geopende winkels, cafés en alle mogelijke andere instellingen is blijkbaar het droombeeld der democraten.

Jetten

Maar laat nou voorman Jetten van D66 zich voortdurend uitspreken voor het drastisch in toom houden van elke vorm van energieverslinding. Zou hij, net als zijn Amstelveense partijgenoten, tegelijk pleiten voor zoveel mogelijk energie steken in de 24-uur-economie? Misschien begrijp ik het net als sommige raadsleden in de oppositie niet zo goed. Waarbij ik wel aanteken dat die anderen politici zijn. Ik maar een gewone verslaggever, die immers uitspraken van politici per definitie verkeerd heeft begrepen als het in de publiciteit een beetje verkeerd voor hen uitpakt….

2 REACTIES

  1. 😂😂😂😂Hier heeft Johan wel een item te pakken , waar nagenoeg de gehele politiek zichzelf tegen spreekt, want natuurlijk kost het langer openhouden van winkels meer energie, terwijl het publiek in gewone niet toeristische steden, zoals Amstelveen toch echt niet meer gaat/kan uitgeven.

  2. De 24-uurs economie maakt mensen ziek, ofwel omdat zij steeds op onnatuurlijke uren moeten werken, ofwel omdat zij hele nachten in het uitgaansleven verkeren ofwel omdat zij niet kunnen slapen vanwege alle nachtelijke herrie.

    Al die zieke mensen doen de kosten van de gezondheidszorg stijgen. Tel uit je winst, D66.

    Dat niet alle bedrijven, kantoren, scholen, winkels, etc. allemaal tegelijk beginnen, is voor het energieverbruik natuurlijk gunstig: Er is minder spitsverkeer met stilstaande auto’s en electrische apparaten en machines worden niet allemaal tegelijk aangezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.