Prompt ging mijn telefoon af en moest ik de raadzaal uit, toen de burgemeester de nieuwe gemeenteraad adviseerde vooral ‘radicaal transparant’ te zijn. Zowel een stoorzender als symbolisch dat geluid. Het scheelde mij in elk geval lachen of huilen. Ik schreef het al eerder: Sinds het woord transparant is uitgevonden door de raad, praat die erover. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling ooit tot openheid van daden te komen.

“Iedereen in de stad wil weten wat er gebeurt en hoe besluiten tot stand komen”, voegde de burgemeester aan zijn sprookje toe. Zodat het allereerste besluit, de vorming van de nieuwe coalitie, in achterkamers tot stand komt. Ik heb in de afgelopen jaren maar één keer meegemaakt dat die coalitiebesprekingen in het openbaar plaats vonden. Toen rolde er een college van B&W uit, bestaande uit GroenLinks, D66, PvdA en CDA. De VVD, grootste fractie, kwam er niet aan te pas. Zonder te beweren dat daarmee het beste college aller tijden werd gesmeed, was het in openheid een stap voorwaarts.

Maar ja, sindsdien neemt de VVD weer de leiding bij de vorming van de coalitie en die houdt niet zo van openheid. Die is, om met raadslid Hans Bulsing te spreken, ‘niet opportuun’. Of wel: Kiezers zijn alleen eenmaal per vier jaar helaas nodig, worden dan omstandig bedankt en vervolgens geacht hun bek te houden. Tot de volgende verkiezingen. Hoe de stad wordt bestuurd, wordt voor hen bedisseld achter gesloten deuren.

Raadsel

In de landelijke politiek zag men tenminste nog wie er met elkaar in gesprek waren. Lokaal is zelfs dat een raadsel. En elke partij doet er aan mee. Duidelijk werd dat bij D66 Floor Gordon zich warm loopt om het wethouderschap van lijsttrekker Maaike Veeningen over te nemen, maar er zijn daar meer (maar dan geheime) kandidaten. De openheid van jaren geleden, bestaat ook bij de Democraten niet meer. Nou ja, misschien was die destijds door GroenLinks in gegeven, want Gordon en Herbert Raat van de VVD smeden nu samen het nieuwe college en dus overheerst de liberale zwijgzaamheid.

Tegen die achtergrond is het advies van de burgemeester de stad te laten weten hoe besluiten tot stand komen, natuurlijk een lachertje. Hoezo transparantie? Terwijl vooral in verkiezingstijd het ene na het andere persbericht van de politieke partijen mij bereikte, meestal met een hoog reclamegehalte, zwijgt men nu in koor. Zodat de woorden van burgemeester Bas Eenhoorn tot een navrante schertskreet worden gemaakt. Toch schijnt meer dan de helft van de kiezers in Amstelveen nog te zijn opgekomen. Zij worden bedankt. Tot over vier jaar. In die tussentijd blijven de deuren van bestuurders vooral gesloten…

 

 

1 REACTIE

  1. Maar wij als kiezers blijken dat in overgrote meerderheid te accepteren. Maw gedraag je je als een slaaf dan zul je ook als een slaaf behandeld worden. Eigen schuld dikke bult.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.