De fracties van D66 en GroenLinks haasten zich op te merken dat na de verklaring van de gemeenteraad tegen antisemitisme, die overigens niet werd getekend door de SP, wel zorgvuldigheid vereist is. Volgens beide partijen is het nu extra belangrijk heel zorgvuldig de juiste woorden te kiezen en ze zijn tegen wat er in Gaza gebeurt. Zij zeggen afstand te nemen van antisemitisme, zonder anderen tekort te doen door onzorgvuldig te formuleren. En ze onderstrepen tegen elke vorm van racisme en discriminatie te zijn, maar Joden en de staat Israël moeten niet over één kam worden geschoren, vinden de twee.

De gemeenteraad besprak woensdag het incident met de Amstelveense Joodse inwoonster, die thuis werd belaagd omdat haar dochter als dienstplichtige in het Israëlische leger zit.

Spanningen

Volgens D66 en GroenLinks moet elke vorm van discriminatie en haat zaaien bestreden worden, zodat iedere Amstelvener in de stad met 142 nationaliteiten zich veilig voeltDe twee fracties constateren dat de spanningen in de samenleving toenemen en dat verschillende gemeenschappen in Amstelveen in toenemende mate worden geconfronteerd met discriminatie en uitingen van haat. Zij roepen dan ook de lokale maatschappij en politiek op er niet ‘selectief mee om te gaan’ en elke vorm van haat en discriminatie met dezelfde kracht te veroordelen en beantwoorden. GroenLinks en D66 zullen de komende tijd actief werken aan initiatieven om deze boodschap krachtiger te laten doorklinken in Amstelveen, zeggen zij.

Demonstratie

Het recht op demonstreren moet volgens hen worden gekoesterd en mag wat hen betreft ook tegen de Israëlische regering zijn, wat volgens hen nu in vele vormen gebeurt. “De inhoud polariseert en de manier waarop er gedemonstreerd wordt vinden sommigen niet sjiek”, zeggen zij.

Maar antisemitisme en kritiek op de Israëlische regering zijn verschillende dingen, zeggen de fracties. “We staan om onze Joodse gemeenschap heen. En tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor iedereen die wil demonstreren tegen de verschrikkelijke dingen die er momenteel in Gaza gebeuren – binnen de grenzen die daarvoor gelden natuurlijk.”

18 REACTIES

 1. Joden en de staat Israël moeten niet over één kam worden geschoren, vinden D66 en GroenLinks. Dat mag natuurlijk wel gebeuren met iedereen die de Israëlische genocide op de Palestijnen onvoorwaardelijk steunt.

 2. Hamas vermoordde 1200 Israëli’s tijdens een gewelddadige gevangenisuitbraak. De Telegraaf noemde dit vanochtend terecht een ‘massale moordpartij’. Maar hoe noem je dan het vermoorden van 32.000 Palestijnen?

  De werkelijke genocide op de Palestijnen begon in 1947, terwijl de politicide al in 1917 was begonnen met de Balfourverklaring en alle daarna komende verklaringen, handvesten en ‘white papers’ waarmee grote meerderheid van Arabische inwoners van Palestina consequent een eigen identiteit, zelfbeschikkingsrecht en autonomie werd onthouden ten gunste van de Joden die in 1917 nog slechts een piepkleine minderheid hadden gevormd in het land tussen de rivier en de zee.

  De Telegraaf noemt de leuze ‘From the river to the sea, Palestine shall be free’ genocidaal, terwijl de Joden de Palestijnen uit hun land hadden verdreven, en niet omgekeerd. Was dat dan niet genocidaal?

 3. @JB, Alle leden van Hamas zijn Palestijnen maar niet alle Palestijnen zijn leden van Hamas. Dat weet u best.

  De 2.5 miljoen Palestijnen in Gaza (een restant van het door Israël van de kaart geveegde Palestina) leven in een open gevangenis met daaromheen een hek. Zij hebben geen keuze.

  De gewelddadige gevangenisuitbraak door Hamasleden op 7 oktober was te verwachten en werd dat waarschijnlijk ook. Israël bewaakt Gaza 24/7 immers met drones, satellieten en spionnen. Israël met ook geweten hebben van de tunnels en de wapens van Hamas en ook van de voorbereidingen tot een uitbraak en aanval. Hamas had al wekenlang geoefend met paragliders, voertuigen, etc.

  De IDF waren tijdens die aanval echter niet in de buurt, wat hoogst merkwaardig is. Het lijkt op uitlokking.

  Het was ook buitengewoon onverantwoordelijk en ook cynisch om een luid muziekfestival te organiseren binnen gehoorsafstand en bijna loopafstand van Gaza waar 2,5 miljoen Palestijnen gevangen zaten.

  • 1. Eindelijk kreeg het Joodse volk een eigen land, wat tot aanvallen van zes kanten Arabische staten leidde. Die hadden gedacht het wel even te fiksen, maar het liep anders.
   2. Arabieren leven naast Joden in Palestina, maar de PLO heeft de naam Palestijnen bedacht. Overigens hoor je de Arabieren niet die ondernemend zijn en verdienen aan allen die in Palestina leven.
   3. De beelden op tv uit GAZA komen allemaal van Hamas, die de informatie leidt.

   • 1. Wat hebben andere Arabische staten met Palestijnen te maken? Eigenlijk niets. Dat blijkt uit de geschiedenis ook wel, want men ziet de Palestijnen ook daar als lastposten.
    2. Hoe weet u dat ? Graag een link.
    3. Voor mij zover mij bekend heeft Hamas geen zenders. ( link dan!) Je ziet wel veel beelden van Al Jazeera, die hier vaak worden gekuist.

    • ‘Wat hebben andere Arabische staten met Palestijnen te maken? Eigenlijk niets. Dat blijkt uit de geschiedenis ook wel, want men ziet de Palestijnen ook daar als lastposten.’ Schrijft u. Waarom voelen uitgerekend alle Arabische staten een dag dat na de vestiging van het volk dan aan? Van zes kanten, moet dat lukken en de oorlog is zo voorbij, dachten die. Het liep anders, weten wij nu.

 4. Johan Bos verwijderde mijn reactie van april 11, 2024 Bij 1:58 pm waarin ik had geschreven:

  Joden zijn geen volk. Hun afkomst is daarvoor te divers en zij zijn geografisch niet aan elkaar verbonden, spreken verschillende talen, hebben niet dezelfde cultuur en verschillen diepgaand in opvattingen van Joods-zijn en Jodendom Lees hierover o.a. het boek ‘The Invention of the Jewish People’ van prof. Shlomo Sand, emeritus hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Tel Aviv. Joden zijn net zomin een volk als wereldwijd fans van Beyoncé dat zijn. Het is dus correct om Joodse ‘volk’ tussen aanhalingstekens te plaatsen, zoals bijv, Bol.com ook doet.

  Als afkomst en DNA de meest bepalende factoren zijn, dan zijn veel Palestijnen oorspronkelijk Joden. David Ben-Gurion schreef als mede-auteur van het boek ‘Eretz Israel in the Past and the Present’, dat de Palestijnse plattelandsbevolking niet afstamde van de Arabieren (die in de 7de eeuw na Christus het land tussen de rivier en de zee hadden veroverd) maar van de Judese boeren die in die tijd nog in het gebied woonden omdat zij niet zoals veel andere Joden inmiddels naar elders waren vertrokken.

  De naam Filastin van het kustgebied werd al eerder en vaker in oude Egyptische en Perzische bronnen genoemd dan Israël. “The 12th century B.C. was marked by the arrival of the Philistines, members of the so-called Sea Peoples, an Indo-European group from the Aegean region,” schrijft prof. Gudrum Krämer in haar boek ‘A History of Palestine’ (2008). En: “The Israelite cult developed on ‘Palestinian’ soil amid the indigenous people,” Het gebied was altijd een doorgangsgebied geweest en gebleven, maar plattelandsbewoners verlaten hun land niet zo gemakkelijk als stedelijke bevolking. Dit gold zowel voor de Palestijnen als voor de Joden die er waren gebleven nadat de meesten hun land vrijwillig hadden verlaten.

  De Joden hebben het gebied twee keer in de geschiedenis met geweld veroverd. De eerste keer in de 13de eeuw voor Christus ten koste van de Kanaänieten (Jeruzalem was hun hoofdstad) en de tweede keer in 1948, met militaire steun van de Britten en met partijdige pro-zionistische politieke steun van Engeland en Amerika omdat die landen op die manier de instroom van vluchtende Joden wilden stoppen.

  De tweede keer ‘kregen’ de Joden een land dat aan een ander volk toebehoorde, namelijk de ‘Arabische’ Palestijnen die (afgezien van de kleine Joodse minderheid) wél historisch, religieus, geografisch, cultureel en taalkundig aan het gebied en elkaar verbonden waren.

  Ook de fabel dat de PLO de naam Palestijnen heeft bedacht, komt uit de koker van de professionele Israëlische leugenfabriek. Johan Bos is niet zo bijbelvast als hij ons graag wil laten geloven. In 1 Koningen 4:21 staat immers: ‘Koning Salomo regeerde over het hele gebied tussen de Eufraat en het land van de Filistijnen en in de Zuidelijke richting tot aan de Egyptische grens.”. Het onverdeelde rijk van Salomon en David heeft destijds slechts 70 jaar bestaan, want de Joden maakten niet alleen ruzie met hun buurvolken maar ook met elkaar. Dat is ook de reden waarom ook nu weer de toekomst van Israël hoogst onzeker is. Palestina zal echter hoe dan ook blijven bestaan en de Palestijnen ook.

  Léés over Palestina en Israël, dan weet u tenminste wat beter waar u het over heeft:

  https://photos.app.goo.gl/Sd9XmTaFHLQmj2D4A

  • Gelukkig maak ik vrijwel altijd een schermafbeelding van mijn bijdragen aan dit forum, zodat ik niet alleen de tekst nog heb maar ook kan bewijzen dat die hier werkelijk had gestaan en dus werd verwijderd. Johan Bos beweert wel voor vrijheid van meningsuiting te zijn en dus tegen censuur, maar de praktijk wijst helaas anders uit. Het geniepige is dat hij je je dat niet mededeelt, laat staan motiveert.

   • Johan zegt dat hij alleen anonieme reacties verwijdert, maar hij verwijdert wel degelijk ook niet-anonieme reacties. Blijkbaar komt de inhoud van dergelijke reacties hem (politiek) niet goed uit. Ik vind dit zeer schandelijk gedrag voor iemand die zich uitgeeft voor journalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.