Hoe vertel je een eenvoudige burger dat de gemeente € 63 miljoen uitgeeft, € 7,3 miljoen tekort komt, maar toch niet hoeft te bezuinigen, laat staan de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen? Die vraag stelde fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA, directeur van Boekhandel Venstra, woensdagavond bij de behandeling van de begroting voor 2021 door de gemeenteraad. Dat die volledig sluit, is voor hem nog de vraag.

Pier Rienks (CDA)

Nou ja, er wordt een flinke greep in de spaarpot gedaan. Maar dat is volgens Rienks synoniem voor een zich in de schulden werken. Hij pleitte opnieuw, zoals ook de SP, voor geleidelijke verhoging van de OZB.

Vele kleintjes

“Waarom maakt dit college niet duidelijk dat met een heel kleine verhoging per jaar, en dan heb ik het over bedragen van minder dan 5 euro per maand, Amstelveen met grote zekerheid nog decennialang de mooiste gemeente met de beste voorzieningen is om in te wonen.”, vroeg hij aan B&W. “Al die kleine bedragen bij elkaar maken immers een heel groot bedrag.” Overigens hebben die het VVD-uitgangspunt van zo laag mogelijke lokale lasten en zeker van de OZB al jarenlang heilig verklaard, maar voorzichtig gaan zij er nu toch aan denken. Mede omdat het Rijk minder geld naar de gemeente laat komen, als die niet in eigen huis de belastingen verhoogt.

Open posten

Ondanks de investering van € 63 miljoen, onder meer in nieuwe scholen of renovatie daarvan, is een lijst van openstaande posten lang, constateerde Rienks. “Daar staan zaken op variërend van klimaatadaptatie, het knooppunt op de Ouderkerkerlaan tot aan stedelijke vernieuwing,” zei hij. “Hoe gaan we dit allemaal betalen als je weet dat de kosten in de jeugdzorg blijven groeien, het gemeentefonds straks miljoenen minder uitkeert en de langjarige economische effecten van het coronavirus zich nog niet hebben geopenbaard?”

Risico

Dat allemaal bij elkaar optellend, vond hij de zekerheid, waarmee B&W een structureel sluitende begroting aankondigde wel wat opportunistisch. “Nu kunnen we de rekening van betalen tijdens gebruik, de nieuwe toverformule,  nog voldoen. Maar kunnen toekomstige generaties dat ook?” De risicoanalyse geeft daar volgens het CDA te weinig langjarige garanties op.

Moties

De twee moties van het CDA werden door de gemeenteraad aangenomen. In een ervan, samen met D66 ingediend, werd een kunst- en cultuurmarkt voorgesteld.

De andere voorzag in preventie op het gebied van jeugdcriminaliteit. B&W werd gevraagd te onderzoeken welke programma’s daarop losgelaten kunnen worden. Onder meer in samenspraak met scholen. De motie werd mede ingediend door D66, VVD, PvdA, AVA, SBA, ChristenUnie en BBA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.