B&W hebben niet waargemaakt wat zij hadden beloofd, vindt fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA).  “En dat is teleurstellend”, voegde hij er woensdag bij de behandeling van de begroting 2021 aan toe.

Ruud Kootker

Zijn teleurstelling betrof onder meer de manier waarop die begroting tot stand was gekomen. Een (raads) brede heroverweging van het college uitvoeringsprogramma was er niet geweest, ook al is die volgens hem eerder aangekondigd.  “Maar wel een nog niet eerder vertoond beslag op de financiële middelen.”

Pas op de plaats

Ook zouden er twee varianten van de begroting komen. Een milde en een ernstige aks gevolg van de crisis.  “En de oppositie mag alleen maar meedoen op basis van  ‘oud voor nieuw’, dus aangeven wat wij schrappen als door ons nieuwe suggesties worden aangedragen.” Voorts wordt er door B&W geen pas op de plaats gemaakt, vindt hij.

Ambities

In plaats daarvan gaat het college onverdroten door met uitgeven, de laatste jaren met telkens tientallen miljoenen incidenteel, en is er voor de derde keer helemaal geen sluitende begroting, zoals Kees Noomen (VVD) wel zegt. “Het tekort wordt gedekt uit de algemene reserve.” Door het financieren van alle ambities van het college ontstaat naar zijn mening een onevenwichtig begrotingsbeleid. “Waarbij bovendien extra telt dat de begrotingsdoorlichting maar niet van de grond komt.” Maar een motie van BBA waarin dat werd geëist (mede ingediend door GroenLinks, SP en ChristenUnie) kreeg geen meerderheid.

Zorgen

Behalve over de vele besmettingen, maken volgens bbA Amstelveners zich zorgen over de groei van de stad, de megalomane bouwprojecten op postzegels, leefbaarheid in wijken, de druk op het groen, de betaalbaarheid van huur- en koopwoningen, de kosten van de verduurzaming waarnaar B&W streven en het gevoel niet gehoord en gezoen te worden. Dat laatste is misschien wel het belangrijkste, vindt Kootker. Er is volgens hem een herijking van de participatie in Amstelveen nodig. “Ja, er is een participatienota, maar the proof of the pudding is in the eating. Er moet nog veel gebeuren.” Het is voor hem de vraag of B&W de Amstelveners wel voldoende meenemen. “Want zonder maatschappelijk draagvlak geen gelukkige stad”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.