Al maandenlang weten ouderen niet waar zij na 1 juli dagelijks moeten eten. De gemeenteraad zwijgt in alle talen. En dan vraagt men zich nog af waarom de kloof tussen politiek en burger steeds groter wordt. Dáárom dus, maar dat zien de twaalf fracties die nu plaatselijk op het pluche zitten niet. Alleen in verkiezingstijd doen zij zich anders voor, als zij met beloften strooien om de electorale markt te bewerken en hun eigen fracties zo groot mogelijk te maken. De gemeenteraad is slechts bezig met vergezichten, die niets met de realiteit te maken hebben, met gewone inwoners zal ik maar zeggen. En zeker niet degenen die dichter bij het einde van hun aards leven staan dan bij het begin daarvan.

De bejaarden rond Bij Klaasje aan de Oranjebaan (officieel Klaasje Zevensterlaan), denken nog aan de tijd dat zij gelokt werden door reclames dat er een restaurant bij hun woningen zou zijn. Nu zij er eenmaal zitten, blijkt die droom een nachtmerrie. Brentano heeft alle grond aan bouwers verkocht en huurt slechts een deel voor wat overbleef van ééns een zorginstelling was, overigens onder een andere stichting. Die streng besloten afdeling van Brentano bevindt zich in één van de torens, gehuurd van de zorgcorporatie Woonzorg. Alle andere woontorens zijn bewoond door huurders, die er een fors bedrag per maand voor betalen; zij zitten in de door de gemeente bewierookte ‘middenklas’ woningen. Verhuurder is onder meer Achmea.

Geen optie

Nee, de meesten van de huurders kwamen dus niet uit Amstelveen, waar toch ook wel iets met de woningmarkt loos is. Zij kwamen uit Uithoorn, Amsterdam, Aalsmeer zeg maar de (soms verre) regio. Iemand opperde de gedachte na 1 juli zélf te gaan koken, maar wáár dan? De ruimte die ooit als restaurant werd verhuurd bestaat na 1 juli niet meer. Trouwens, die is nu al het grootste deel van de week dicht. Personeel dat inmiddels naar de Brentano-vestiging Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg is vertrokken, nodigde de cliënten uit dat voorbeeld maar de volgen, maar voor slecht ter been zijnde en visueel gehandicapten is dat geen optie. En van een busje, ook voorgesteld, hoort men niets.

Democratie

De ouderen zelf menen op onverklaarbare wijze nog altijd dat democratie hun systeem is. Aan de stamtafel (die er tot 1 juli nog is) bleek mij dat. De ouderen brachten recentelijk hun stem uit, omdat Bij Klaasje wél een stembureau was ingericht. Ach, zij waren met partijen opgegroeid en kennelijk onverbeterlijk. Democratie is de theorie dat het volk mag meeregeren. Klopt natuurlijk niet, want de elite bepaalt, ziet men lokaal. Zelfs Churchill noemde ooit democratie vreselijk, maar voegde hij er aan toe de minst slechte. Maar nog altijd slecht, omdat het niet werkt. Volgens het systeem zou de gemeenteraad het hoogste plaatselijke orgaan zijn. Laat me niet lachen. Misschien zijn de ouderen te ‘gewoon’ om op te letten voor de politici. Ach, als ik hun was, zocht ik het ook op Uilenstede, bij de jongeren….Dat is marketing.

4 REACTIES

  1. Ach hr. Bos , dit zijn nu de uitkomsten van de doorgeschoten privatiseringen van alles. Tenslotte moet alles een markt zijn , ook de laatste levensdagen van mensen. Trouwens met dank aan alle grote partijen die de laatste 25 jaar aan de regering hebben deelgenomen en hun kiezers, maar ja ze lopen nu weer achter andere clowns aan zoals onze karikatuur van een boerin en onze hoogblonde koene ridder van Joods christenlijke , humanistische waarden. ( wat die ook moge zijn) Het heil wordt nu weer daarvan verwacht. Ik vrees het ergste.

    • Grote partijen, daar hoort tegenwoordig ook GroenLinks-PvdA bij. Overigens is die ‘hoogblonde koene ridder’ nog niet tot de gemeenteraad van Amstelveen doorgedrongen. Niet dat het wat uitmaakt, want democratie bestaat helemaal niet, behalve in verkiezingstijd als de partijen hun electorale markt bewerken. Verder is het puur theorie en stemt het zogenaamde hoogste orgaan van de gemeente in 96% met de voorstellen van B en W (lees: de ambtenaren) mee. De elite beslist.

  2. Zonder onafhankelijke pers die de bestuurlijke en politieke macht kritisch volgt en beoordeelt, is er geen sprake van democratie. Het is een kip en ei verhaal.

    In Amstelveen functioneert de democratie niet omdat de lokale pers niet onafhankelijk is van de machtspartij VVD en omdat zij geen aandacht besteedt aan kritische geluiden van burgers. Er is geen formele en informele oppositie.

    @Johan Bos, u kunt beleefd vragen om te worden uitgenodigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.