Berkhout (links en burgemeester Eenhoorn met kandidaten. Tussen hen in Ben en voor hen Jara (links) en Vita. Foto: amstelveenweb.com

Voor de derde keer wordt een meisje de nieuwe kinderburgemeester. Jara Zurr won de strijd van twee andere genomineerden. Zij kreeg de meeste stemmen, want – anders dan bij de ‘echte’ burgemeesters, voor wie alleen in Nederland een lachwekkend geheimzinnige benoemingsprocedure bestaat – wordt de kinderburgemeester gekozen.

De keuze van Jara Zurr werd woensdag (4 juli) op het raadhuis bekend gemaakt door burgemeester Bas Eenhoorn. Zij wordt door hem voor een jaar in de gemeenteraadsvergadering van 18 juli officieel geïnstalleerd. Amstelveen kent nu sinds twee jaar het fenomeen kinderburgemeester. De eerste was Melle Vos en daarna kwam Varvara Denisova.

De andere door een jury gekozen genomineerden waren Vita en Ben. Alle drie werden zijdoor DJ Appelmoes (“een keer per jaar mag ik de kandidaten voorstellen”) gepresenteerd en ondervraagd, in aanwezigheid van de door hun medescholieren en ouders gevormde achterbannen.

Trots

Burgemeester Bas Eenhoorn zei trots te zijn op de drie kandidaten, op hun enthousiasme

Jara Zurr. Foto: amstelveenweb.com

en inzet. Zowel hij als wethouder Frank Berkhout van jeugd, die ook de jury leidde, zien naar hun zeggen uit naar de samenwerking met Jara.  De twee andere kandidaten wordt overigens gevraagd deel te nemen aan een jeugdraad, die na de zomer wordt ingesteld, meldde Berkhout.

Om stemmen te winnen hadden de kandidaten, gekozen uit een totaal van zeven, campagne gevoerd. De twee meisjes hadden onder meer ieder een zuster op het KKC ingeschakeld. Ben vertelde en foto bij AH op te hebben gehangen en via hockeyvereniging Hurley zijn naam te hebben verspreid. Ook Vita had haar naam via een supermarkt belend gemaakt.

Harde strijd

Volgens DJ Appelmoes (Ernst Jan Wilhelmis van RTV Amstelveen) vond een harde strijd plaats tussen de drie, maar heeft Jara het heel professioneel aangepakt, door een campagneteam te vormen van vriendinnen. Dat team kwam trouwens naar voren tijdens de presentatie.

Volgens Wilhelmis zat er weinig verschil tussen het aantal uitgebrachte stemmen. Over hoeveel er precies zijn uitgebracht zwijgt de gemeente trouwens. “Ik wil graag iedereen bedanken die op mij heeft gestemd”, zei Jara Zurr. “Verder heb ik nog geen concrete plannen, maar ik wil graag met andere kinderen praten over wat er moet gebeuren.”

Zij is in Amstelveen geboren en getogen en leerlinge van de openbare basisschool Kindercampus King.

 

 

 

 

 

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.