Het Donkere Dagen Offensief van de politie, Whatsapp buurtgroepen en inbraak-werende middelen (zoals camera’s en verlichting) hebben niet kunnen verhinderen dat het aantal woninginbraken pogingen daartoe in de eerste maanden van dit jaar (januari tot en met april) schrikbarend is gestegen. Om precies te zijn met 38%. Er werden er 166 in vier maanden geregistreerd, waarvan er 112 lukten en 54 bij probeersels bleven.

Het aantal pogingen steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 42 en het aantal ‘gelukte’ inbraken met 37 procent. Amstelveen steekt daarmee af bij de landelijke trend, die een daling met 10% weergeeft.

In alle wijken van de gemeente kwamen de inbraken voor, met Elrijk als topper (15 inbraken en zes pogingen daartoe), gevolgd door Westwijk, Waardhuizen en Bankras, met elk twaalf geslaagde inbraken en in totaal voor deze wijken 11 probeersels. Bovenkerk / Legmeer en het buitengebied-zuid bleven verschoond van inbraken.

De eenheid Amsterdam-Amstelland heeft vijfthonderd extra mensen gevraagd, maar krijgt er zestig, van de elfhonderd die landelijk aan de politie worden toegevoegd. Vorig jaar werden in de eerste voer maanden 38 pogingen en 82 ‘voltooide’ inbraken geregistreerd. De politie onderzoekt of bendes uit Zuid-Amerika erbij zijn betrokken.

Auto-inbraken

Benjamin Smalhout

Raadslid Benjamin Smalhout zei donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) dat zijn VVD-fractie ook de pan uit rijzen, hoewel de burgemeester op dat gebied een daling ten opzichte van vorig jaar constateerde. Maar dat betekende in zijn ogen niet dat achterover geleund kan worden. Hij wist niet hoeveel van de dieven strafrechtelijk zijn vervolgd. Smalhout had daarom gevraagd.

Mobiel cameratoezicht, wat die ook wilde, kan niet zomaar. Eerst moeten alle andere middelen zijn ingezet volgens het strafrecht. De gemeente kan cameratoezicht wel gebruiken in relatie tot openbare orde.

Verantwoordelijk

Overigens ligt er ten aanzien van auto-inbraken ook een verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de auto, zei burgemeester Eenhoorn. Die moet geen laptop of smartphone in de wagen laten liggen. Martin Kortekaas van GroenLinks vroeg zich af in de auto’s zelf camera’s zijn de plaatsen.

Voor buurtwachten voelt de burgemeester eigenlijk niets. Smalhout had die gesuggereerd. Eenhoorn wees op het toenemende aantal Whatsapp  buurtgroepen, maar zag weinig in een fysieke vorm daarvan. “Wij zijn daar zeer terughoudend in”, zei Eenhoorn, die constateerde dat gemeentelijke handhavers – in tegenstelling tot die bij de meeste andere gemeenten – ook ’s avonds op straat zijn. Hij voelde wel voor koppels van die handhavers met politieagenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.