Floortje Gordon

De Scheg, waarschijnlijk de laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen, wordt later gebouwd dan was voorzien. Pas in 2020 start naar verwachting het bouwrijp maken van de grond. voor de nieuwe woonwijk De Scheg, ten zuiden van de Westwijk. Er komen dure en middeldure woningen. 

De Scheg is de laatste stadsuitbreiding en komt ten zuiden van de J.C. van Hattumweg in de Noorder Legmeerpolder. De zuidelijke grens van de Scheg wordt gevormd door de 20 Ke-lijn van Schiphol, die in het Luchthavenindelingsbesluit (LIB) de begrenzing vormt van het zogeheten ruimtelijk afwegingsgebied waar woningbouw niet mogelijk is wegens een uitvliegroute van Schiphol, schrijft wethouder Floor Gordon aan de gemeenteraad.

Van de Scheg heeft de gemeente maar 1,5 hectare in eigendom, terwijl de wijk 59 hectare groot moet worden. Ongeveer 15 eigenaren hebben de rest, onder wie telers en ontwikkelaars, die grond hebben gekocht om te kunnen (laten) ontwikkelen.

Kosten

Dat laatste mag wel, waardoor de gemeente niet eerst zelf gronden hoeft te kopen.  De gemeente moet wel, conform de wet, de kosten die zij maakt verhalen op de grondeigenaren die hun grond tot ontwikkeling brengen. Kosten van de gemeente zijn onder meer die voor het aanleggen van de openbare ruimte (wegen, groen en water), maar ook de plankosten voor het opstellen van het bestemmingsplan en exploitatieplan. “Vanwege het grote aantal eigenaren stelt de gemeente in ieder geval een exploitatieplan vast en kunnen op die wijze alle kosten worden verhaald”, schrijft Gordon.

Duurzaam

In de nieuwe wijk komt overwegend ‘duurzame’ laagbouw, volgens Gordon gericht op doorstroming, in het middeldure en dure koopsegment. Er is tevens ruimte voor particulier opdrachtgeverschap, waarbij mensen zelf een kavel kunnen kopen en een woning kunnen bouwen. De Scheg wordt volledig gasloos.

Met twee grote ontwikkelaars die ook grondeigenaar zijn, of deze vertegenwoordigen, zijn voorovereenkomsten gesloten om te onderzoeken of het sluiten van een kostenverhaalovereenkomst mogelijk is. De gesprekken over onder meer de financiën duren langer dan van tevoren verwacht, meldt Gordon. Veel moet volgens haar worden uitgezocht en uitgewerkt ten behoeve van het bestemmingsplan en exploitatieplan. Tevens is een deel van de afgelopen periode besteed aan het inpassen van een uitbreiding van het plangebied. Door het nieuwe Luchthavenindelingbesluit werd het gebied waarin kon worden gebouwd tien hectare groter geworden. Er komen nu ongeveer 1100 woningen. Eind 2018 of begin 2019 komt er een voorontwerp bestemmingsplan in procedure.

 

1 REACTIE

  1. Wat betekent dat: dure en middeldure woningen? Ik zou m.n. hiervan de PvdA in de coalitie toch duidelijke mededelingen verwachten. Of wordt het een wijk voor expats erin en Amstelveners eruit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.