Opnieuw staat de hondenbelasting ter discussie. Een deel van de fracties in de gemeenteraad wil die afschaffen, nadat vele decennia geleden de VVD daar al voorstander van was. Landelijk doen steeds meer gemeenten dat. Op dit moment heeft nog ongeveer 62% ervan die belasting.

Bert de Pijper van de ChristenUnie bond de kat (vreemd woord in dit verband) in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) donderdagavond opnieuw de bel aan. Hij constateerde dat de controleurs soms, als mensen niet thuis zijn, door de brievenbus proberen te ruiken of er een hondengeur hangt en kijken of er soms een hondenriem aanwezig is. Een achterhaalde manier van controleren, vond hij. Of dat in deze tijd niet moderner koon, bijvoorbeeld door een meldingsplicht en digitale informatie van dierenartsen.

De belasting brengt intussen € 232.500 in het laadje bij de gemeente, waarvan goeddeels de kosten voor controle, zakjes en bakken voor uitwerpselen worden betaald. Maar de raad moet ook eens naar de afdeling bijstand van de gemeente kijken, vertelde wethouder Herbert Raat (VVD), die zelf twee honden heeft. Er zijn uit de bakken bijstandsgerechtigden namelijk mensen aan werk geholpen door de controle.  “Loop een dag met hen mee”, adviseerde hij de leden van de commissie. Er kleeft niet alleen een financieel, maar ook een sociaal aspect aan de hondenbelasting, zei hij. Voorheen werd een bureau ingehuurd voor die controle, dat trouwens duurder was dan de wijze waarop die nu plaats vindt. Elke drie daar is heel de gemeente op betalen van hondenbelasting gecontroleerd.

Harmen van der Steenhoven (D66) herinnerde er aan dat eerder is gevraagd om een quick scan van de effectiviteit van die belasting, een kosten-baten analyse. En Jacqueline Höcker (AVA) vroeg zich af of nu niet mensen men honden betalen voor een deel van de bijstandsgerechtigden die aan werk worden geholpen. De SP heeft een motie in voorbereiding over hondenbelasting. Is eigenlijk wel voor afschaffing, maar wil ook de sociale aspecten in de overwegingen meenemen, zei fractievoorzitter Patrick Adriaans.

2 COMMENTS

  1. Van wat worden die zakjes en bakken dan betaald als die hondenbelasting er niet meer is, terwijl men moet sparen voor de toekomst?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.