Bert de Pijper

Terwijl Amstelveen rijk is, moet er de komende jaren toch worden bezuinigd. Waarom eigenlijk? Dat wilde in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen, die donderdag de zogenoemde ‘perspectiefnota’ behandelde, onder anderen Bert de Pijper van de ChristenUnie wel weten. “Wij zijn steenrijk en toch worden weer bezuinigingen aangekondigd. Ik snap dat niet zo goed”, zei hij.

Dat onbegrip deelde hij onder meer met Patrick Adriaans van de SP. Tenslotte blijkt uit de

Patrick Adriaans

perspectiefnota dat Amstelveen een solvabiliteit van 60% heeft, tegenover een landelijk gemiddelde voor gemeenten van 35%. Maar er staan tal van grote projecten op stapel, waarschuwde Ruud Kootker van Burgerbelangen. Het beleid van B&W mag er dan op zijn gericht schulden en andere ellende niet door te schuiven naar volgende generaties, maar de vraag is in hoeverre die baat hebben bij de investeringen van nu, zei hij. In dat verband kwam het ‘Sparen Vooraf’ aan de orde, zeg maar het vormen van een buffer de hoge kosten die er aan komen.

Uitvoering

Het wachten is trouwens op het uitvoeringsprogramma van B&W. Het lijkt wel of er veel ruimte in de begroting zit, maar veel is onzeker. Er moeten keuzes worden gemaakt, benadrukte D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven, die net als de rest van de coalitie het standpunt aanhangt dan veel nieuwe beleid het oude met vervangen. Ofwel: “Wordt elke subsidie-euro wel goed besteed?” luidde een vraag van hem.
In dat verband drong hij ook aan op kritisch volgen van allerlei gemeenschappelijke (regionale)  regelingen, die geenszins uitblinken door democratische legitimiteit. “Die niet aardig, maar sla ook eens met de vuist op tafel als onze belangen in het geding zijn”, adviseerde hij de wethouders. Volgens het CDA is de zogenoemde perspectiefnota perspectiefloos, wat in het stuk beleidsluw wordt genoemd.

Oppassen

Wethouder Herbert Raat gaf wel toe dat de gemeente er financieel goed bij zit. “Wij passen goed op de centen”, zei hij. “Maar enkele verkeerde beslissingen en we zijn zo arm als Job”, hield hij De Pijper voor. Volgens hem neigde Amstelveen al eens eerder daartoe, bijvoorbeeld toen er een A9-tunnel dreigde te komen, waaraan honderd miljoen euro moest worden betaald en toen en in 2007 dertig tot veertig ontslagen vielen in de ambtelijke organisatie. “In solvabiliteit kun je niet wonen, in schulden ook niet,” zei Raat.

Er komen volgens hem grote uitgaven in de komende jaren op de gemeente af, waar het sparen vooraf voor moet dienen. Maar, vroegen GroenLinks en Burgerbelangen (bbA) zich af, is dat geld dan niet bestemd voor alleen grote projecten, maar ook bijvoorbeeld voor duurzaamheid? “De formulering is nu nogal strak”, zei Kootker. Hij wil eigenlijk weten waar de bezuinigingen beleidsmatig komen te liggen, wetend dat de structurele ruimte financieel beperkt is. Overigens spaart GroenLinks naar eigen zeggen liever vooraf voor milieu en zet zij volop in op duurzaamheid.

Onduidelijk lijkt nog hoeveel ICT de komende jaren gaat opslokken. Het worden in elk geval geen tonnen, maar miljoenen, wilde wethouder Frank Berkhout wel kwijt. Daaraan moet ook Aalsmeer, waarmee een ambtelijke fusie tot stand kwam, mee betalen. Overigens, zei hij namens B&W, worden niet alle beleidsvoornemens die in de perspectiefnota worden genoemd al in 2019 geëffectueerd.

2 COMMENTS

  1. Eigenlijk stond er een onderwerp op de agenda waar niemand iets mee kon, behalve misschien wat piketpaaltjes slaan. Beetje zonde van de vergadertijd zou ik denken. We weten immers nu nóg niks.

  2. Dat Amstelveen honderd miljoen euro had moeten betalen om onze woonplaats niet langer te laten splijten door een Rijksweg, was het resultaat van slecht onderhandelen.

    Waarom konden elders wel tunnels worden aangelegd om de leefbaarheid van een woonomgeving niet langer op te offeren aan doorgaand verkeer?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.