De oppositie stemde woensdag tegen, de coalitie voor hoogbouw op de plek van de huidige Mercedesdealer en het tankstation aan de Ouderkerkerlaan. Nou ja, de oppositie min de Lijst Höcker van raadslid Jacqueline Höcker. Die stemde digitaal met de coalitie mee, maar dat was een fout. Zij had eerst gezegd dat ze tegen de hoogbouw was.

Met de omwonenden waren alle partijen, behalve de coalitie( VVD, D66 en PvdA) het eens dat een 57 meter hoog gebouw van 17 verdiepingen voor 130 flats er niet passend is voor deze locatie. Maar de coalitie vormt met twintig zetels de meerderheid en meende met B&W dat al de bezwaren van omwonenden voldoende was tegemoet gekomen.

Middelduur

Maar aan het belangrijkste bezwaar van die omwonenden, de hoogte, is niet tegemoet gekomen, oordeelde de oppositie. Het voorstel was niet meer dan een hamerstuk in de gemeenteraad, maar de partijen SP, CDA, GroenLinks, bbA, Lijst Höcker en AVA legden wel een stemverklaring af. In het gebouw komen, zo blijkt uit de door de meerderheid van de raad vastgestelde startnotitie,  huur- en koopwoningen in de middeldure en dure klasse.

Kans

D66-raadslid Tawros Aslanjan zou het een “gemiste kans” vinden als niet gretig van het laten verrijzen van het hoge flatgebouw gebruik werd gemaakt. En daar leek ook de PvdA het mee eens, hoewel sociaal democratisch raadslid Arnout van den Bosch steeds zegt dat er vooral sociale woningen moeten komen. Die komen in de nu geplande hoogbouw totaal voor, evenals in vrijwel alle andere bouwprojecten waarmee zijn fractie de laatste vier jaren akkoord ging.

9 COMMENTS

  • Misschien ook eens wat meer letten bij soc woningbouw letten op “ indikken” en ook daarop toewijzen? Zo zitten er op mijn trap van 6 drie kamer-appartementen 5 alleenstaanden.

  • Inderdaad de burgemeester, wethouders alsmede gemeenteraadsleden hebben hier allemaal baat bij. Kortom gemeenschappelijk belang politiek Amstelveen breed. Zij zien allen hun inkomsten namelijk (fors) toenemen wanneer de 100.000 inwoners wordt gepasseerd.

    • Ik kan slechts mijn (geactualiseerde) eerdere input op deze blog herhalen.
     De meer bedragen (per 01 januari 2022) bij een inwonertal van 100.001 die per maand gaan worden uitbetaald zijn als volgt:
     Burgemeester: € 622,59 (+ 6,0 %)
     Wethouders: € 769,61 (+ 10,0 %)
     Raadsleden: € 222,71 (+ 13,5 %)
     Nogmaals wat mij stoort is de opzichtige wijze waarop politiek Amstelveen thans dit aantal van 100.001 inwoners aan het najagen is. Elk stukje nog open veld of potentieel af te breken pand wordt thans benut om er buitenproportionele hoogbouw neer te knallen, soms zelfs buiten bestaande bestemmingsplannen om en/of volstrekt tegen de wens van de omwonenden in.
     Voorbeelden zijn er genoeg, kijk b.v. naar de meest recente discussie rondom de hoogbouw op de plek van de voormalige Mercedes dealer en het tankstation aan de Ouderkerkerlaan.

     • U weet dat raadsleden dan net zo goed als ik, dat zij dan nu €1810,— / mnd krijgen (bruto) . Geen vetpot dus! Zeker voor kleinere fracties , die heel wat tijd er aan moeten besteden , willen zij hun werk serieus doen. Over wethouders en burgemeesters kan ik niet oordelen. Alleen ik weet wel dat zij heel vaak zeer lange dagen maken en daar mag best wat tegenover staan.

 1. De PvdA zegt weer eens het één, maar doet het ander. Overigens waarom weer dure appartementen als de Bankrastoren die na een jaar nog voor 2/3 leeg staat.

 2. @Frank (bij gemis van de “reply” optie)

  Volgens mij is de vergoeding voor een raadslid in een gemeente tussen de 40.001 en 100.000 inwoners (Amstelveen dus) op dit moment € 1.645.72. Dit gaat bij een inwoners aantal van 100.001+ naar € 1.868,43 ergo een plus van 13,5%.
  Ik weet niet welke (niet)werkende- laat staan gepensioneerde op dit moment een grotere verhoging in zijn/haar inkomsten tegemoet mag zien. Kortom menig Amstelvener zal jaloers naar deze verhoging kijken. Uiteindelijk is het een “vergoeding” immers raadslid zijn is geen full-time baan en zeker geen beroep in de formele zin van het woord. Voor ik meen de meerderheid van de gemeenteraadsleden is het een bijbaan.
  Dit in tegenstelling tot wethouders en burgemeester. Dit wordt als een full-time baan gezien en er wordt dan ook in deze gevallen gesproken over bezoldiging.
  Nogmaals ik misgun niemand zijn verhoging echter ik vind het onjuist dat die salarisverhoging door politiek Amstelveen zo opzichtig wordt nagejaagd middels buitenproportionele hoogbouw over de rug en het woonplezier van omliggende omwonenden waarvan het protest stelselmatig wordt weggewuifd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.