Eigenlijk was zij er al sinds haar aantreden mee bezig, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Dat vertelde groenwethouder Floor Gordon vrijdagmiddag bij de presentatie van het gemeentelijke Bomenplan, wat geschreven is door het daarvoor ingehuurde bureau van Hylke Pander en Wessel Wassink. Overigens was ook gemeentelijke projectleidster Masja Philipoom er bij betrokken. Het bureau heeft de inventarisatie afgerond, maar inwoners komen nu aan het woord. Die participatie vond al plaats in Amstelveen-Zuid, vrijdag maakte een klein gezelschap – waarin 50Plus, VVD, bbA en GroenLinks was vertegenwoordigd – een wandeling langs bomen in het Oude Dorp en er staat er nog één voor Amstelveen-Noord op het programma.

Bomen in de openbare ruimte zijn, al wil Gordon er zoveel mogelijk hebben, vaak een probleem i.v.m. bijvoorbeeld ondergrondse leidingen en stoeptegels die omhoog springen. Grote bomen, zoals de Platanen op het Raadhuisplein, zijn intussen wel kenmerkend voor Amstelveen, meldde Pander.

Kappen

Met enige trots zei Floor Gordon bij de presentatie van haar Bomenplan dat Amstelveen de derde prijs heeft gewonnen bij de beoordeling van wat de groenste gemeente is in Nederland. Zij liet bij de presentatie de prijs ook zien (foto). Bomen krijgen in deze tijd volgens haar functies er bij, bijvoorbeeld in de vorm van waterberging en bescherming tegen hitte. Daarnaast leveren zij voedsel voor vogels en insecten. In het coalitieakkoord is de visie op groen en bomen vastgelegd, maar het Bomenplan maakt deel uit van de uitwerking. Bomen zijn volgens Gordon ook belangrijk voor de biodiversiteit. “In alle structuurplannen nemen we bomen nadrukkelijk mee.” Zij is in wezen tegenstander van het kappen van bomen, al kan dat soms niet anders, bijvoorbeeld wegens boomziekte of het opleveren van gevaar. Bij de herwaardering van bomen telt in elk geval niet meer dat men gaat kappen wegens schaduw en of zonnepanelen er minder zon door krijgen, zei de wethouder. De waarde van bomen wordt opnieuw bepaald, ook al in verband met de klimaatverandering.

Verkeerd

Intussen zijn bomen goed of totaal op de verkeerde plaats geplant, vertelde Pander. Het bureau poogt bomen die normaal 30 jaar oud worden naar zestig jaar op te trekken. Welke boom staat op de juiste plaats? Dat is de vraag waarmee het bureau zich onder meer bezig houdt. Dat linkt aan de kwestie van beheer en overlast voor burgers en de openbare ruimte. Moet je een parkeerplaats wel of niet voor een boom opofferen? Tegenwoordig kijkt  men anders naar bomen dan vroeger. En de gemeente wil dat veel inwoners dat gaan doen.

1 REACTIE

  1. “Zij is in wezen tegenstander van het kappen van bomen, al kan dat soms niet anders, bijvoorbeeld wegens boomziekte of het opleveren van gevaar.”

    Voor het open verkeersriool A9 werden vele honderden (duizenden?) bomen gekapt. Voor auto’s, dus, en het had wel degelijk anders gekund.

    “Tegenwoordig kijkt men anders naar bomen dan vroeger. En de gemeente wil dat veel inwoners dat gaan doen.”

    Als inwoner had ik graag gewild dat de gemeente wat eerder anders naar bomen had gekeken. Het centrum van onze stad had er vol mee kunnen staan.

    https://photos.app.goo.gl/DC7rcy33Xt5A3VY39

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.