Er verblijven in Amstelveen blijkbaar geen kinderen als de Armeense Lili en Howick, die op het nippertje mochten blijven, en de uitgeprocedeerde 21-jarige asielzoekster voor wie nu een estafette kerkdienst in Den Haag wordt gehouden. Die indruk krijgen B&W, na navraag bij vluchtelingenwerk, scholen en eigen hulpverleners. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad had er om het aantal met uitzetting bedreigde asiel zoekende kinderen in deze stad gevraagd.

De fractie diende een motie in over het kinderpardon in de gemeente, maar trok die later weer in, onder het beding dat B&W zouden uitzoeken om hoeveel kinderen het in Amstelveen gaat. Volgens GroenLinks (landelijk) moet het kinderpardon worden opgerekt en ook gelden voor de honderden kinderen die, doorgaans als gevolg van eindeloze juridische procedures, al jarenlang in dit land leven.

Slag om de arm

Het gaat om jongeren die, zeggen B&W, “vanuit een asielprocedure, meerjarig verblijf in Nederland en dreigende uitzetting wegens uitgeprocedeerd zijn, in een situatie zitten die maakt dat zij op enige wijze voor een zgn. Kinderpardon in aanmerking zouden kunnen komen.”

Na het onderzoek ter zake houdt het college overigens wel een slag om de arm. “Hoewel het, gelet op de verblijfsstatus van zulke kinderen, nooit volledige zekerheid kan geven, hebben wij op basis van de reacties op deze navraag de indruk dat hier momenteel geen kinderen in zo’n situatie verblijven,” schrijft het aan de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.