De komende jaren verminderen fors de financiën van de gemeente. Dat komt door enkele grote projecten, zoals het ombouwen van het bedrijven terrein Legmeer tot de wijk Nieuw Legmeer, waar eerst drieduizend woningen zouden komen, maar dat door de projectontwikkelaars – om het plan geldelijk haalbaar te maken – er  nu 4400 kleinere worden gebouwd. Ook de onderwijshuisvesting vergt veel geld. Tot 2030 wordt ruim € 47 miljoen van de € 65 miljoen naar verwachting uit de algemene reserve gehaald. Ook komen er bezuinigingen. Dat blijkt uit de zogeheten Perspectiefnota 2025, waarin als het ware de contouren van de begroting staan.

De met de gemeenteraad afgesproken buffer van € 15 miljoen blijft bestaan, zegt het op de coalitie steunende gemeentebestuur. Zelfs rekent men in 2030 nog ruim vijf miljoen euro van de algemene reserve over de houden.

Gasloos

De gemeente zegt ‘op koers’ te liggen met het twee jaar terug gesloten coalitieakkoord. Omdat de ambtelijke organisatie in 2030 gasloos en CO2-neutraal moet zijn, nemen bestuurders nu ‘de eerste forse stap’ om dat doel te bereiken door tien miljoen euro te investeren in eigen vastgoed. “Ook zetten we volop in op het verduurzamen van bestaande woningen”, staat er in de nota. Daarvoor is onlangs het plafond van een subsidieregeling bijna voor verdubbeld (van € 290.00 naar bijna zes ton), omdat die 290 mille was bereikt. Want in 2040 moet héél Amstelveen van het gas af zijn, vinden B en W. “Voor de onderwijshuisvesting hebben we inzichtelijk gemaakt tot na 2030 wat er op ons afkomt, zodat we hier tijdig op kunnen anticiperen”, meldt de Perspectiefnota. Als belangrijkste investeringen noemen B en W de scholen bij de Orion, De Scheg en de Sporthal van het keizer Karel College. Daar komen de Cultuurstrip aan het Stadsplein, het Medisch Centrum aan de Lindelaan en een nieuw wijkcentrum Alleman in Bankras bij.

 Den Haag

Alle gemeenten kijken naar de nieuwe formatie en de Haagse bezuinigingsdrift. Na de ‘diepe zakken’ van weleer, is daar nu kennelijk de bodem van de spaarpot te zien. Amstelveen, dat evenals andere gemeenten voornamelijk geld van het Rijk  krijgt, is er niet zo slecht aan toe als andere gemeenten, zeggen B en W. Ook na 2026 – als er weer plaatselijke verkiezingen zijn – zal Amstelveen niet geconfronteerd worden met ‘een diep ravijn’  melden ze. “Al met al zijn de uitkomsten voor Amstelveen vooralsnog niet problematisch.” De financiële positie van de stad mag dan al vele jaren ‘gezond’ worden genoemd, veel zal afhangen van de onzekerheden over Rijksbezuinigingen, wordt uit de nota duidelijk. “In deze Perspectiefnota worden structurele besparingen voorzien vanaf 2027 van € 1 miljoen die oplopen tot circa € 3 miljoen in 2028 en circa € 7 miljoen vanaf 2030”, schrijft het college. Er komt onder meer een Nota Wegen, die als uitgangspint moet dienen voor een Meerjarenproject Plan Buitenruimte (MPP) en de extra kosten moet dekken voor instandhouding in oude wijken.

Verantwoordelijkheid

“Ook al krijgen we net als andere gemeenten minder geld van het Rijk in 2026, we blijven investeren in onze stad om onze dienstverlening en voorzieningen op peil te houden”, zegt wethouder financiën Adam Elzakalai (foto). Amstelveen is volgens hem een financieel gezonde gemeente, met lage woonkosten. Al werd bij het uitkomen van de Voorjaarsnota van het Rijk duidelijk dat de zogeheten ‘opschalingskorting’, volgens VNG en de wethouder een greep in de gemeentekas, vervalt. “Toch zijn niet alle pijnpunten weggenomen en is het beeld na 2026 nog onzeker”, zegt Elzakalai. “We wachten niet met alles op het Rijk en nemen onze verantwoordelijkheid door de stijgende kosten voor de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.) en jeugdhulp financieel in het meerjarenbeeld op te nemen. Met deze Perspectiefnota ligt er een sluitend financieel beeld voor 2025 en 2026.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.