Raadsleden van GroenLinks, Actief voor Amstelveen en het CDA willen vragen stellen over het kappen van bomen langs de Bovenkerkerweg, waarvan sommigen verplaatst zouden kunnen worden. Dat meldt bomenverdediger Conan de Bruin. Volgens hem bleek al eerder dat GroenLinks aan zijn kant stond, maar die fractie kreeg de meerderheid van de gemeenteraad niet mee.
De drie fracties die volgens De Bruin voorstander van bomenbehoud zijn, hebben zeven (van de 37) zetels.
Kosten
De bomen zijn woensdag, kort voor de raadsvergadering, volgens plan langs de Bovenkerkerweg gekapt. Het is kennelijk een strijd tussen deskundigen. Die van de Bomenstichting zegt dat in elk geval de Italiaanse Populieren verplaatsbaar zijn, maar de gemeentelijke specialist ontkent dat. En kennelijk houdt de gemeente zich daaraan vast. Met Burgerbelangen Amstelveen (bbA) had De Bruin ook contact, maar die wil geen extra kosten maken voor verplaatsing. ”Uiteindelijk was er jammer genoeg geen meerderheid te krijgen om de kap een halt toe te roepen en te kiezen voor het verplaatsen van de bomen”, zegt De Bruin.
Opmerkelijk
Opmerkelijk vindt hij de tegenstrijdige berichten van deskundigen. Een expert van de Bomenstichting gaf een positief advies de elf (jonge) bomen langs de weg te gaan verplaatsen, terwijl de specialist van de gemeente dit tegenspreekt. “De boomdeskundige van de Bomenstichting kent de Bovenkerkerweg en de bomen erlangs al sinds 1995”, zegt De Bruin. “Met ruim 29 jaar ervaring kan je er vanuit gaan dat zijn advies klopt, het is voor mij dan ook niet te begrijpen dat hier niet naar is geluisterd.”
Geld
De gemeente gaf volgens De Bruin aan dat de bomen verplaatsen het nodige geld kost, er bekabeling langs de weg zit wat problemen kan geven en het niet zeker is of ze het halen zodra ze op een andere plaats worden herplant. “Maar eerdere herplantingen in de gemeente zijn wel succesvol geweest. Waarom zou het in dit geval niet lukken.”
Natuurherstelwet
De Bruin wijst er ook op dat het Europees parlement dinsdag 27 februari de Natuurherstelwet heeft aangenomen. Volgens hem komt er dan verandering ‘in de slechte staat waarin 80% van onze natuur verkeert’. “Hierbij wordt er ook ingezet op de vergroening van steden en daar hoort ook het behoud van het bomenbestand bij.” Het is volgens hem van belang dat gemeentebestuurders gaan inzien dat bomen de mens in staat stellen optimaal te kunnen functioneren.