Omdat zij meer ruimte nodig hebben de gemeente de basisscholen De Wereldschool en de islamitische school Elif verhuizen van respectievelijk de Amsterdamseweg naar de Dr. Schaepmanlaan 7 en de Schweitzerlaan. Op de Schweitzerlaan krijgt Elif meer ruimte doordat de Japanse kleuterschool vandaar naar de Amsterdamseweg 209 vertrekt.

Het voorstel van B en W wordt overigens aan de gemeenteraad voorgelegd.

 Internationalisering

Onderwijswethouder Frank Berkhout, die ook vastgoed in zin portefeuille heeft, constateert dat de gemeente verantwoordelijk is voor voldoende onderwijshuisvesting. “Die behoefte verandert door de jaren heen door verschillende ontwikkelingen. Zo is taalschool De Wereldschool door de toenemende internationalisering en de toestroom van Oekraïense kinderen flink gegroeid. Daarbij zien we dat de behoefte aan onderwijs op levensbeschouwelijke grondslag verandert, zoals bij de islamitische basisschool Elif. We kunnen niet voor iedere ontwikkeling een nieuwe school bouwen. We kiezen er daarom voor om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de bestaande ruimte zoals bij deze voorgestelde herschikking. Qua kosten is het ook efficiënt omdat er geen tijdelijke huisvesting nodig is.”

Taalschool

De Wereldschool, een taalschool, biedt nieuwkomersonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar en zit nu met vijf klaslokalen (22 à 23 kinderen per klas) aan de Amsterdamseweg. De norm voor taalscholen in Amstelveen is een klassengrootte van circa 16 kinderen. Door te verhuizen naar de Schaepmanlaan krijgt De Wereldschool ruimte voor twee extra groepen en is er in de toekomst ruimte voor een achtste groep. Dit voormalige Piet Hein schoolgebouw wordt tevens gebruikt door de Oekraïense zondagsschool en de Special Needs Judovereniging met een eigen dojo. Zo voorziet dit pand in verschillende sociale functies voor de stad.

Islam

De Islamitische basisschool Elif is startte in schooljaar 2023 aan de Schweitzerlaan met vijf lokalen met een doorgroeimogelijkheid naar zeven lokalen. De school moet de komende jaren groeien om aan de stichtingsnorm van 297 leerlingen te voldoen. De groei van de school gaat voorspoedig waardoor er voor het schooljaar 2024 – 2025 in totaal negen lokalen nodig zijn om de leerlingen te huisvesten.

 Japan

Door Tulip Gakuen te verhuizen komt er voldoende ruimte voor de groei van de IBS Elif. Deze Japanse kleuterschool geeft les aan ongeveer zeventig kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De school is een belangrijke voorziening voor de Japanse gemeenschap en heeft naast een educatieve functie ook een belangrijke sociale functie voor nieuwkomers uit deze doelgroep. De kleuterschool krijgt een nieuwe plek aangeboden aan de Amsterdamseweg 209.

Als de gemeenteraad met het voorstel akkoord gaat, start De Wereldschool na de zomervakantie op de Schaepmanlaan. De verhuizing van Tulip Gakuen zou dan in 2025 kunnen plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.