Het CDA is tegen de verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) van gemiddeld 82 euro per huishouden. Fractievoorzitter Arjen Siegman in de gemeenteraad zegt het niet eens te zijn met de vier coalitiepartijen (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen), die afstappen van een lange traditie de woonlasten voor Amstelveners zo laag mogelijk te houden. Siegmann dient woensdag een amendement in op de begroting.

Bij de woonlasten hoort de OZB, die tot nu toe alleen steeg met de inflatie.

Geen noodgevallen

De lastenverzwaring, met daarin de stijging van de OZB met 16%, komt alleen voort uit de financiering van alle plannen van het college, zegt het CDA, die daartegen al bij de voorjaarsnota in het geweer kwam. Siegmann: “We vinden dat de ozb alleen mag stijgen met de inflatie. Er kunnen noodgevallen zijn, maar die zijn nu absoluut niet aan de orde.”

Afwijken van traditie

De collegepartijen, waaronder de VVD, geven volgens het CDA toe dat ze afwijken van een lange traditie. Siegmann: “Tot op heden leverde dat een gematigde lastenontwikkeling op. Vergeleken met andere gemeenten in Noord-Holland liggen de lokale lasten in Amstelveen in de buurt van het gemiddelde.”

 Niet verantwoord

Siegmann vindt de verhoging van de OZB uitzonderlijk. Hij zegt aan vaste kaders te hechten bij het begrotingsbeleid. “Dit is niet verantwoord. De subsidies gaan stijgen van 15 naar 20 miljoen euro per jaar. Dat is wel heel veel en het kan best iets minder. De voorgestelde verhoging van de OZB moet 2 miljoen extra opleveren om extra subsidies te geven.”

Kostenstijging beperken

Het CDA ziet genoeg mogelijkheden om de kostenstijging te beperken., zegt de partij, die – behalve over de subsidiestijging – ook twijfels heeft over de op € tienmiljoen euro begrote parkeergarage bij het raadhuis. “En we denken dat er ook best iets minder aan communicatie en voorlichting gedaan kan worden”, zegt Siegmann.

Inflatiecijfer

Het is overigens volgens zijn fractie ook bijzonder dat het college van Burgemeester en Wethouders de inflatie berekent op 8% en het dubbele daarvan als lastenstijging wil meenemen. Siegmann: “Het hoge inflatiecijfer is namelijk deels het resultaat van hoge energieprijzen, die sommige huishoudens al in de problemen hebben gebracht. Nu de prijzen zijn gedaald zou men ook het inflatiecijfer anders moeten hanteren.” De tekst van het amendement met verwijzing naar de gemeentelijke begroting is te vinden op de website van het CDA.

7 REACTIES

 1. Ook voor het door de VVD overheerste Amstelveense gemeentebestuur geldt dat zijn beleid wordt gekenmerkt door eigenzuchtigheid en kortzichtigheid.

  Het gemeentehuis zorgt vooral goed voor zichzelf en zijn directe omgeving.

  De historische fout om geen parkeergarage ónder het gemeentehuis te bouwen, kan alleen worden hersteld door het te verhuizen naar het stadscentrum waar het thuishoort.

  Op de plek van het oude gemeentehuis kan dan een fraai hotel worden gebouwd met daaronder een parkeergarage met twee verdiepingen. Dan kunnen veel meer mensen plezier hebben van die unieke locatie dan alleen die egoïstische kliek die het louter voor zichzelf opeist.

  • De VVD staat gelijk aan eigenzuchtigheid en kortzichtigheid. Volgens Robert van Waning dus. Maar wie zal hem tegenspreken. Hij weet alles. D66 heeft overigens net zoveel wethouders als de VVD, maar dat terzijde. Dat u het raadhuis vrijwel voor uw deur wilt hebben, is bekend. Ik wijs op de vergroting van andere gemeenten, waar moet het raadhuis dan liggen. In Amstelveen ligt het een paar honderd meter verder van het Stadshart, zoals in Amsterdam, waar het aan het Waterlooplein ligt, dat is ook het centrum niet. Maar vergeef mij een andere mening heb dan de Alwetende. Hoewel: Als hij n u alles voor het zeggen had, was alle politiek overbodig. Maar ja…..

  • Iedereen kan en mag mij tegenspreken, maar dan liever met inhoudelijke argumenten zodat je een fatsoenlijke en zinvolle discussie krijgt. Dat eeuwige persoonsgerichte geschimp is zó vervelend.

 2. Kortzichtig is een inhoudelijk argument om neoliberaal wanbeleid te bekritiseren waarin te weinig rekening wordt gehouden met gevolgen van huidig gedrag op lange termijn. Grondstoffen raken op, natuurlijke processen en klimaat raken verstoord.

  ‘Stompzinnig’ sloeg elders op uw eeuwige persoonsgerichte geschimp zonder inhoudelijk te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.