Omdat voorzitter Femke Halsema van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland onder strenge voorwaarden warenmarkten mogelijk heeft gemaakt, gaat die ook in het Stadshart vrijdag door. In het licht van de recente kabinetsmaatregelen is aanvullend regionaal afgesproken de non-food kramen te weren, om mogelijke drukte tegen te gaan.

Weekmarkten worden gezien als een in levensbehoeften van inwoners voorziende openlucht supermarkt die bijdraagt aan vermindering van drukte in de gewone supermarkten. Naast voorwaarden voor het verlenen van doorgang aan grotere weekmarkten vanuit de veiligheidsregio, doet de gemeente een dringend beroep op bezoekers en ondernemers om zich aan de voorschriften te houden voor een veilige markt.

Protocol

Om nog meer ruimte op de markt te creëren, worden dus alleen kramen toegestaan die etenswaren verkopen. Ook gelden weer duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers. Dit corona-protocol” is conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De marktmeester en handhavers van de gemeente zien toe op naleving ervan. Bij niet voldoende afstand of groepsvorming vindt handhaving plaats en zonodig sluiting.

Mooi weer
Overigens vindt wethouder Floor Gordon van Economische Zaken de vorige vrijdagmarkt goed en veilig verlopen en werd het Corona-protocol volgens haar goed nageleefd. “Door non-food te weren, wordt meer ruimte gecreëerd voor de spreiding van kramen. Daarmee kan de markt ook veilig blijven met meer bezoekers, iets wat met het huidige mooie weer niet ondenkbaar is.”

De Marktadviescommissie is bij het besluit betrokken, zegt ze. “De veiligheid van bezoekers en ondernemers staat ook bij haar voorop. Met de commissie is er ook nader contact over het vervolg. Wij realiseren ons ook dat dit voor sommige marktkooplieden een tegenvaller is en bekijken of we hen kunnen compenseren, door bijvoorbeeld de marktgelden niet in rekening te brengen.”

Belangrijkste richtlijnen

Doordat de kramen verspreid over de markt staan, kan de drukte worden spreiden en is het mogelijk een onderlinge afstand van 1,5 meter te bewaren.

Andere richtlijnen: Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen liefst met Pin. Bij contante betaling geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is. En verder: Zorg daar waar nodig voor voldoende desinfecterende handzeep.

Géén zitjes en of statafels en proef-bordjes bij de marktkramen. Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken. Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd worden op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen. Er staan waarschuwingsborden op en rond de markt met de regels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.