Net als Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft GroenLinks er opnieuw over geklaagd dat B&W eerder dit jaar van raadsbreed financiële plannen maken voor de gemeente hebben afgezien. Wethouder Herbert Raat zei bij de behandeling van de kadernota (beleid voor de komende begroting) dat nu eenmaal maar drie coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA) aan het stuur zitten. Maar schriftelijke ideeën waren welkom.  GroenLinks wil vooral investeren in het klimaat. En volgens de partij stellen B&W de financiële positie van de gemeente rooskleuriger voor dan die werkelijk is.

Martin Kortekaas

Overigens heeft het college van B&W pas 8 oktober aan de andere partijen gevraagd met suggesties te komen voor de begroting, die natuurlijk op dat moment allang klaar was. “U heeft ons een week”, schreef fractievoorzitter Martin Kortekaas terug. Wat hem niet ervan weerhield tal van ideeën te lanceren, die hij al 15 september in de nota ‘Gezond en zonder armoede de crisis door’ aan B&W doorgaf.

Ernstige gevolgen

Corona is een gezondheidscrisis met ernstige gevolgen, midden in de klimaatcrisis en de ecologische crisis in de wereld, vindt GroenLinks. De partij wil investeren in een duurzame economie en met een lokaal klimaatfonds komen tot een ‘Groen Banenplan’. Ook vraagt zij opnieuw aandacht voor de invulling van een gezonde leefomgeving, armoedebestrijding en betaalbare woningen. Overigens verschillen in de gemeenteraad de politieke opvattingen over wat ‘betaalbaar’ is.

Fonds

“Amstelveen moet kiezen voor investeringen die zich op korte termijn terugbetalen in banen, duurzaamheid en biodiversiteit”, zegt Kortekaas. Daarbij hoort volgens de partij start een lokaal klimaatfonds (Groen Amstelveenfonds), dat investeringen aanjaagt om CO2 uitstoot te reduceren en daarmee werkgelegenheid te creëren. ‘Investeer in versnellen van de warmtetransitie’, zegt zij. Ook stelt GroenLinks, net als in de eerder gestuurde notitie, nogmaals voor in de gemeenteraad tot een gezamenlijke aanpak met brede steun te komen. ‘Dat is nodig in deze ongekende crisis’.

Niet gericht

Maar het college luistert niet naar andere partijen dan die in de coalitie zitten, vindt GroenLInks. ‘In de Begroting 2021 die het college nu op tafel legt is geen gerichte aanpak te vinden van de economische crisis die het gevolg is van Corona.’

De begroting heeft volgens Kortekaas geen antwoord op de tweede golf en wat daarna komt. Volgens hem beschrijft financieel wethouder Herbert Raat wel de grote financiële risico’s die Amstelveen loopt, maar komt hij niet met voorstellen voor een goede afdekking daarvan.

Greep

Hij verwijt hem ook met een aantal nieuwe voorstellen te komen die niet in het CollegeUitvoeringsPlan staan. “Om die te betalen doet het college alvast een greep in de begroting van het volgende college, dat na de verkiezingen in 2022 zal aantreden.” Overigens verandert er dan weinig als de VVD landelijk de grootste partij blijft voor de typische liberale gemeente Amstelveen.

Kortekaas zegt het wel goed te vinden dat het college investeert, maar het moet ‘met de raad de juiste keuzes maken’.  En over wat juist en onjuist is, blijft men in de politieke arena blijkbaar verschillend denken. GroenLinks kondig aan met voorstellen te komen om de financiële plannen aan te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.