Samen met de Marokkaanse auteur Khalid Boulou opende onderwijswethouder Frank Berkhout woensdag de bibliotheek van de scholengemeenschap Panta Rhei, een van de vier Amstelveense scholen voor voortgezet onderwijs.

Er is ook een lokaal voor de bieb vrij gekomen en de gemeente subsidieert scholen die er een openen.

Woordenschat

Overigens was de opening wel een spektakel. Boulou, directeur Matthijs Ran van de school en de wethouder kwamen via een versierde trap van een verdieping hoger en spraken parterre een deel van de leerlingen toe. En zij spraken allemaal, nadat de docent Nederlands dat al had gedaan. Berkhout zei boeken belangrijk te vinden voor informatie en het verrijken van hun woordenschat. “Vooral voor jongeren is dat belangrijk. Op deze school komen veel kinderen uit andere landen. Via boeken leren zij Nederlands en krijgen zij toegang tot kennis”, zei hij. “Het is belangrijk dat ze blijven lezen. Ze leren ook hoe anderen denken over de wereld.” Hij wees er op dat de school ook een internationale schakelklas heeft, waar in het Engels les wordt gegeven.

‘Goede vraag’

Eigenlijk was het een initiatief van de docent Nederlands, maar die zei dat het zonder collegiale steun niet was gelukt. De bibliotheek is nu dus in een apart lokaal gehuisvest, waar ook banken en stoelen staan. Leerlingen beleven er één uur van hun opleiding per week. Maar dat mag ook wel na vijftien jaar, want toen kwam al het eerste initiatief.

Schrijver Boulou kreeg allerlei vragen van de leerlingen, waarvan hij de meeste ‘heel goed’ vond. “Ik kom zelf uit een huis waar niet veel boeken stonden”, zei hij. “Het was een Marokkaans huisgezin.” Zijn opvatting is ook dat je een boek wel moet kunnen zien. Vandaar dat hij de bieb bij Panta Rhei toejuichte. “De bibliotheek is voor mij heel belangrijk geweest.” Over welke scholen voor voortgezet onderwijs een eigen bibliotheek hebben, twijfelde de wethouder. “In elk geval het Hermann Wesselink College”, zei hij.

1 REACTIE

  1. Je bent wethouder van onderwijs in de Amstelveen en je weet niet eens wie van de grote scholengemeenschappen een schoolbibliotheek hebben. 😂😂😭😭

    Tip van Bik.
    Op dit moment worden bij diverse buurthuizen boeken geweigerd, vanwege een overschot. Zo is het HWC ook begonnen, met krijgertjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.