Zoek naar een oplossing voor de 86 bewoners van de Olmenhof. Dat was eigenlijk de boodschap aan de raadsleden van inspreekster Isa Strack van Schijndel (21) tijdens het woensdag (1 november) gehouden raadsgesprek.

Ze zei te zijn geboren en getogen in Amstelveen, als verpleegkundige daar te werken, maar als de meeste jongeren geen huis te kunnen bemachtigen. Tenslotte had zij als tijdelijk onderdak een van de kamers in het te slopen Olmenhof gekregen. Net als andere bewoners moet zij daar nu op basis van de ‘leegstandswet’ weg, maar er komen waarschijnlijk Oekraïense vluchtelingen in.

Tien jaar

Die kunnen er wel samen met de huidige bewoners in, stelde zij voor. Maar de Leegstandsweg schrijft voor dat voor een te slopen pand maximaal een tienjarig huurcontract wordt afgegeven. Het was fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66 die op die wettelijke regel wees. In feite konden de raadsleden dan ook niets voor de bewoners doen. Maar als er Oekraïners komen, kan dan er ook geen uitzondering worden gemaakt voor die Amstelveense jongeren, vroeg eigenlijk Strack van Schijndel zich af.

Dringend beroep

“Wij doen een dringend beroep op de gemeente voor maatwerk en een oplossing die ons, als bewoners, niet dakloos achterlaat”, zei ze namens die 86 jongvolwassenen. Maar die hebben in feite te maken met een wet die in Den Haag en niet in Amstelveen is gemaakt. In het voormalige bejaardenhuis kregen de bewoners een tijdelijk huurcontract, maar daar kom volgend jaar april een einde aan. “Dit was ons ook bekend bij het aangaan van de huurovereenkomst: de Olmenhof zou namelijk worden gesloopt of verbouwd voor een volgend project”, zei de inspreekster. Maar de sloop is minstrens anderhalf jaar uitgesteld, maar de bewoners moeten toch weg en Oekraïners nemen hun plaatsen in. Dat wordt door de eersten niet begrepen.

Werk buiten Amstelveen

 Terwijl ook in deze stad men in allerlei sectoren kampt met een personeelstekort, moet Amstelveen niet vreemd opkijken als bijvoorbeeld verpleegkundigen het in de zorg over de grenzen zoeken, waarschuwde Isa Strack van Schijndel de gemeenteraad. Maar het leek er niet op dat die daar veel aan kon doen. Woonzorg, eigenaar van het pand, kan wel een ‘regulier huurcontract’ aanbieden, maar weigert dat. Overigens om bekende redenen, bijvoorbeeld de huurdersbescherming die bewoners dan hebben.  “Wat wij niet begrijpen is waarom dat tot gevolg moet hebben  alleen de huidige huurders zelf dakloos achter moeten blijven”, zei Strack van Schijndel. “We vragen ons af of het uitzetten van de huidige bewoners rechtvaardig is. Het dak boven ons hoofd verliezen om anderen een nieuw thuis te bieden, voelt niet rechtvaardig in een tijd van woningnood en crisis. De wachttijd op WoningNet voor gemeente Amstelveen bedraagt momenteel 19 jaar.”

Betaalbaar

Er bestaat een groot tekort aan betaalbare woningen voor starters, zei ze. “Het vinden van een nieuwe woning voelt als iets onmogelijks.” Overigens begrijoen de bewoners van Olmenhof heel goed dat vluchtelingen ook een dak boven hun hoofd nodig hebben. Maar volgens haar is er ruimte voor hen in De Olmenhof. “Er staan woningen vrij. Wat ons betreft zou een mogelijke oplossing zijn dat wij gezamenlijk gaan wonen in De Olmenhof.” Dat zou volgens haar ook bevorderlijk zijn voor de integratie, zeg maar de inclusie waar de gemeente het steeds over heeft.

14 REACTIES

 1. Als je tijdelijke woonruimte accepteert weet je dat het tijdelijk is. Dat moet je dan niet gebruiken om voorrang te krijgen op al die anderen die net zo lang als jij op de wachtlijst staan. Ben het eens dat het bezopen is dat je in dit land zo lang op een betaalbare woning moet wachten. Misschien maar eens ophouden met VVD stemmen allemaal?

  • In Amsterdam stemmen ze, laat ik zeggen, anders en krijgt men dus een gemeentebestuur dat overeenkomt met de wensen van de kiezers. In elk geval geen VVD. Maar dat het daar nou zoveel beter gaat op de woningmarkt kun je toch niet zeggen. Of wel?

   • Zonder meer geklets. Sinds olv deVVD zowel landelijk als lokaal aan het roer zit, is er een wanbeleid gevoerd op het gebied van volks- huisvesting en niet alleen op dat gebied. Ik kan zo nog wel 5 andere zaken noemen.

    • ‘Geklets’, lijkt mij niet zo’n valide argument. Aan sociaal democratische, liberale (sommigen willen zich graag ‘links’ noemen), christelijke en islamitische – om er maar een paar te noemen – liggen uiteenlopende ideologieen ten grondslag. En al die stromingen menen de wijsheid in pacht te hebben.

     • Hoe zou u dan willen verklaren dat sinds de kabinetten Rutte de wachttijden ontzettend zijn opgelopen en zelfs het ministerie van volkshuisvesting is afgeschaft, terwijl daar in 2010 nog steeds een dringende behoefte aan was?
      Men heeft toen ook de markt voor buitenlandse investeerders wagenwijd open gezet, . Diverse kabinetten hebben er zelfs nog reclame voor gemaakt. Die buitenlandse investeerders waren heus niet uit op maatschappelijke behoefte maar eerder winstmaximalisatie.( vanuit de overheid werd ze zelfs een poos 8% rendement voorgespiegeld en dat in tijden dat de rente heel laag stond)

      De VVD was als grootste partij daar wel het meest voor verantwoordelijk.
      Links of rechtse politiek heeft hier niets mee te maken. Je moet die maatregelen nemen waarmee je een probleem op lost en de ene keer zal dat loslaten zijn en de andere keer ingrijpen.

     • Nou ja, als wij er jaarlijks een stad als Tilburg willen bijbouwen en asielzoekers bij voorkeur naar Nederland komen (o.a omdat daar 85% mag blijven, afgezien van de gezinshereniging), loopt het sowieso spaak met de woningbouw.

     • 25% wordt niet eens in behandeling genomen. ( Dublin- claim).
      Van de wel ingediende verzoeken wordt 27% afgewezen.
      In totaal dus een 50%
      En waar de journalist Johan Bos suggereert dat er een 200.000 asielzoekers zijn . ( daar zal hij een stad als Tilburg vandaan hebben gehaald ) maakt hij toch een klein foutje. Het betreft hier grofweg 200.000 immigranten en dat zijn remigregerende Nederlanders, werknemers uit de EU, buitenlandse studenten , expats en vluchtelingen met een status. ( varieert van 10.000 tot een piek van 60.000 in 2016 en nu een 40.000 [2022])
      Internet is altijd een leuke bron, Johan. Zeker voor wat factchecking

     • Omtzigt wil maximaal 50.000 asielzoekers; daar breekt de pleuris over los…..Maar zet de deur van Nederland maar wagenwijd open. Niet voor niets willen in andere landen aangekomen bootvluchtelingen (vaak vooruit gestuurd) door naar Nederland, hoewel dat in tegenspraak is met allerlei regels……

     • Je gaat niet eens in op mijn gegevens, die ik gewoon van vluchtelingenwerk en de IND heb. Goedkope discussie truc , maar afijn.

      Nee Johan, Omtzigt praat over maximaal 50.000 IMMIGRANTEN. Dat is heel iets anders. Alleen al in Amstelveen is 20% van de bevolking internationals. Als dit werkelijk gebeurt stort de economie in op vele vlakken. Dan hebben we nauwelijks expats meer, laat staan aspergestekers, komkommerplukkers enz in de kassen of veilingmedewerkers. In de UK hebben ze dat ook gedaan. Vandaar dat de aardbeien hangen te rotten daar en de voedselprijzen nog harder zijn gestegen dan hier. Ook hebben wij allerlei internationale verdragen afgesloten waardoor dit niets eens kan.
      Nee, Nederland is gewoon voor 80% van zijn economie afhankelijk van het buitenland op allerlei vlakken.

 2. Democratie vereist een kennis, inzicht, besef en wijsheid die veel kiezers niet hebben en die daarom op de VVD stemmen in de veronderstelling dat zij daarmee het goede doen voor land en maatschappij, nu en in de voorzienbare toekomst.

 3. Als de papa’s en mama’s van deze woningzoekenden in het verleden niet steeds zo massaal op de VVD hadden gestemd was de situatie van hun kinderen nu beter geweest. Maar het denken aan iets/iemand anders dan je eigen portemonnee is een eigenschap die veel VVD-stemmers niet gegeven is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.