Syncretisme (naar elkaar toegroeien van religies) lijkt in Amstelveen te bestaan nu in diverse geloofsgemeenschappen grote zorg bestaat over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Vertegenwoordigers van islamitische, joodse en christelijke gemeenschappen boden maandag (6 november), overigens zonder enig medium toe te laten, burgemeester Tjapko Poppens een verklaring aan, waarin zij zeggen ‘op grond van geloofsachtergrond geen onderlinge verschillen” te zien waardoor samenleven in vrede niet mogelijk zou zijn.Voor ieder van de partijen is Israël een ‘heilig land’, zeggen rabbijn Hans Groenewoudt, imam Saeed Ahmad Jatt, pastoor Eugène Jongerden (Maria parochie), ds. Roel Knijff (Kruiskerk) en voorganger Paul Smit van de evangelische gemeente Crossroads.

Respect

De ondertekenaars zeggen in kleine kring al jarenlang goed contact met elkaar te hebben. “Gezien de onrust in onze eigen gemeenschappen en in onze samenleving, treden we met deze verklaring naar buiten. Wij willen waar mogelijk een bijdrage leveren om onderlinge verhoudingen te verbeteren en roepen op tot wederzijds respect.”

“Ons hart bloedt bij de inmiddels jarenlange strijd om vrede. Wij delen gezamenlijk de overtuiging dat geweld niets zal oplossen”, melden zij in hun verklaring. Op grond van geloofsachtergrond zien zij geen onderlinge verschillen waardoor samenleven in vrede volgens hen niet mogelijk zou zijn. Daarom roepen zij op ‘stappen te zetten die naar vrede kunnen leiden’. En tot zowel gebed om als werken aan vrede.

Niet wegkijken

“Gezamenlijk kunnen wij niet wegkijken als wij horen van angst”, zegt de verklaring verder. “Angst om veilig te kunnen zijn wie je bent. Te beginnen bij het ongemak dat je wordt aangesproken op gedrag van anderen, waar je zelf niets aan kunt doen. Laat staan dat je op het gedrag van anderen beoordeeld wordt. Wij roepen ieder op om zuiver onderscheid te maken. Tussen hier en daar. Tussen geloof en verwachting, en de huidige politieke situatie. Tussen geweld en verlangen naar vrede.

Wij zijn graag bereid om waar mogelijk onze eigen bijdrage te leveren. Daarbij denken wij concreet aan onze middelbare scholen, hun leerlingen en als eerste aan hun docenten.” De pastores zeggen bij te willen dragen aan ‘de wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van ieder mens’.

De verklaring was ondertekend door Rabbijn Hans Groenewoudt, Joodse gemeente Amsterdam / Amstelveen; Imam Saeed Ahmad Jatt, (van de gematigde Ahmadiyya Moslim gemeenschap); pastoor deken Eugène Jongerden, Heilige Maria Parochie Amstelveen Buitenveldert en Ouderkerk; Dominee Roel Knijff, Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert en pastor Paul Smit van Crossroads Amstelveen

Foto (vlnr): burgemeester Tjapko Poppens, imam Saeed Ahmad Jatt, rabbijn Hans Groenewoudt, pastoor deken Eugène Jongerden, ds. Roel Knijff. (Pastor Paul Smit was verhinderd).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.