Onder invloed van opmerkingen van omwonenden zijn donderdagavond in het Huis aan de Poel twee aangepaste plannen voor het zorgcentrum ‘Olmenhof’ aan de Landtong gepresenteerd. Als de nieuwbouw klaar is, moet dat verpleeghuis ’t Huis aan de Poel gaan vervangen, omdat het zo langzamerhand verouderd is.

De gemeente zegt de participatie in het vervolg vroeger in het proces te willen, maar de verhuurder van Olmenhof plaatst het kennelijk helemaal aan het begin.

Atrium

Er werden al twee zogeheten participatiebijeenkomsten met mensen uit de buurt georganiseerd, nog voordat de procedure zijn beslag krijgt. De buurt mocht tot over hout- of steenbouw (de gevels) meepraten. Van de twee plannen voorziet er één in een zogeheten atrium (een vierkant pand met in het midden een centrale ruimte) en twee zogeheten gespiegelde L-vormige gebouwen.

Het wordt een verpleeghuis met 120 studio’s voor intramurale zorg door Brentano. Daarmee is afgeweken van wat in april nog de bedoeling was. In de eerste bijeenkomst met de buurt zou Woonzorg er voor zichzelf zestig seniorenwoningen bouwen en de andere zestig door Brentano te laten invullen. Dat is nu veranderd: Zorginstelling Brentano wil alle 120 verpleegkamers hebben, ter vervanging van het Huis aan de Poel. Het geheel wordt 10.000 vierkante meter groot en achttien meter – zes verdiepingen – hoog, wat de gemeentelijke norm is. De lokale overheid staat ook zeven verdiepingen, de huidige hoogte van het gebouw, niet meer toe. Over de hoogte verschilden trouwens de meningen der buurtbewoners. Overigens spraken de meesten, inclusief directeur Schuitemaker van Brentano, zich voor het atrium-model uit. Het is de bedoeling dat ook in Olmenhof een zogenaamd ‘buurtrestaurant’ komt, zoals nu in het Huis aan de Poel. Het daar gevestigde restaurant voor bewoners wordt ook gebruikt door buurtbewoners.

Buurt

 Het verouderde pand van Olmenhof wordt gesloopt. Daar zit nu onder meer de Voedselbank in en jongeren (veel studenten), die via een tussenbedrijf woonruimte huren. “Wij moeten wel weg”, klaagde er één. De bedoeling is dat er zolang het gebouw er nog staat, daarin Oekraïners komen. Van het nieuwe gebouw moeten de bewoners in de wijk worden opgenomen en er wordt gesproken over bijvoorbeeld een ‘buurtrestaurant’. Overigens was een dergelijk restaurant er al in het te slopen pand, maar het is gestopt door gebrek aan vrijwilligers.

Een deelnemer aan de participatiemeeting had donderdag bezwaar tegen het volume. “Ik vindt het nog steeds fors te hoog”, zei hij. De studio’s worden 31,7 vierkante meter groot.

 Oplevering

Het nieuwe gebouw staat er op z’n vroegst over 3,5 jaar. De komende twee jaar hoopt men te slopen de te bouwen. Dat is lang wachten, want er zijn nu al te weinig verpleeghuizen in Amstelveen, vertelde Schuitemaker. Men zit nu nog steeds in de ontwerpfase. Bij de vorige bijeenkomst, in april, dacht men aan oplevering in 2027.

Voor er iets staat, is er een uitgebreid proces. Woonzorg hoopt dat tegen de uiteindelijke plannen niet iemand bezwaar maakt, die tijd vergt. Overigens was ook de voormalige Olmenhof een zorgcentrum van Brentano. Na sluiting raakte het zo in verval dat daaromheen een hek werd geplaatst. Dat werd een vloek voor de wijde omgeving, meende wethouder Herbert Raat, die aan de lopende band klachten kreeg uit de wijk. Hij drong er bij Woonzorg op aan er iets zinnigs mee te doen. Vervolgens kwam er een beheersorganisatie als verhuurder van de kamers aan studenten en vonden dus de Voedselbank en het buurtrestaurant ‘de Olmen’ er onderdak.

2 REACTIES

  1. Één vraagje blijft er over. Wat gaat er dan met het “ verouderde” huis á/d Poel dan gebeuren? Wordt die lap grond ook verkocht voor de ontwikkeling van miljoenenvilla’s net zoals daar aan de overkant?

  2. Daar komen vast allemaal hele dure huizen die alleen miljonairs kunnen betalen en die hun hele leven op de partij van wethouder Raat (VVD) zullen stemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.